latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:30 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Пашалић: Снажнија подршка пољопривредницима у Невесињу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Пашалић изјавио је данас да ће пољопривредници ове године имати још снажнију подршку кроз подстицаје и друге програме.
Борис Пашалић и Миленко Авдаловић - Фото: СРНА
Борис Пашалић и Миленко АвдаловићФото: СРНА

Пашалић је у Невесињу рекао да је да је у 2021. години на рачуне пољопривредних произвођача из ове општине уплаћено два милиона марака, од чега 1,7 милиона из буџета Министарства пољопривреде Српске и 300.000 из буџета општине Невесиње.

Разговарао је са начелником општине Миленком Авдаловићем и сарадницима, а потом су заједно обишли Пољопривредну задругу Невесиње. Након састанка је наглашено да у Невесињу има напретка када је у питању пољопривреда, што је видљиво и кроз подстицаје који расту из године у годину јер је све већи број пољопривредних произвођача.

Пашалић је навео да се средства за подршку пољопривреди издвајају и кроз различите програме, па је тако кроз пројекат ИфАД у задњих неколико година у Невесињу уложено 800.000 марака од којих је половину обезбједило Министарство пољопривреде, а половину заједно локална заједница и произвођачи.

Он је напоменуо да у БиХ свега неколико производа има заштићено географско поријекло, а један од њих је невесињски кромпир.

Пашалић је додао да ће се убудуће заједно радити на проширењу производње и бољем маркетингу. "Помоћи ћемо око изградње једног локалног пута, а имамо планирана и средства за наводњавање око 200 хектара земље у Невесињу, што ћемо радити од 2023. године", најавио је министар.

Према његовим ријечима, буџет Министарства је ове године повећан са 75 на 99 милиона КМ, а планирана су и средства за мљекаре, тако да ће прећи 106 милиона КМ.

Начелник Авдаловић рекао је да је данас договорен наставак снажније подршке и подстицаја и из буџета општине и из републичког буџета, те кроз наставак ИфАД пројекта који се ради са Министарством пољопривреде.

- Договорили смо изградњу сеоског пута, за шта је потребно 150.000 КМ, а разговарали смо и о пројекту наводњавања Невесињског поља. Имамо идеју изградње мањег језера код Кифиног села, при чему би се наводњавало између 200 и 250 хектара најплоднијег земљишта између Оџака, Братача и Тртина гдје су сконцентрисани највећи произвођачи кромпира и повртларских култура - навео је он.