latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:35 | Аутор: СРНА

Шаровић: Уставни суд БиХ двоструким аршинима ради сам против себе

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић оцијенио је да је Уставни суд БиХ двоструким аршинима ради сам против себе и доноси одлуке које нису у складу са Уставом БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Коментаришући Одлуку Уставног суда БиХ да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању пренесених надлежности и закључке у вези Информације о преносу надлежности, Шаровић је рекао да тај суд уопште није могао разматрати оспорене акте и да је апелацију 15 посланика Представничког дома парламента БиХ морао одбацити без улажења у меритум и објашњава.

Он је напоменуо да је Уставни суд БиХ по слову Устава БиХ надлежан да разматра усклађеност општих аката са Уставом БиХ, а то су устави ентитета и закони.

Шаровић је подсјетио да у Народној скупштини нису гласали за Декларацију и закључке, али је истакао да ће увијек бранити право Народне скупштине и њене већине, ма ко у њој био, да имају право на декларативан политички став и креирање политичких циљева.

Шаровић сматра и да Република Српска мора инсистирати на доношењу закона о Уставном суду БиХ којим би стране судије биле замијењене домаћим, оцијенивши да је то за Српску најважнији приоритет, саопштено је из СДС-а.