latinica  ћирилица
27/05/2022 |  13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Разграбљене књиге о Фердинанду Маркосу, страх од ревизионизма (ВИДЕО)

Филипинци ових дана "панично" купују књиге о бруталној ери диктатуре Фердинанда Маркоса уплашени да ће доласком његовог сина на власт у јуну у тој земљи, доћи до историјског ревизионизма, јавља Ројтерс.
Фердинанд Маркос Јуниор (у средини) Фото: Screenshot/ ABC News Australia -
Фердинанд Маркос Јуниор (у средини) Фото: Screenshot/ ABC News Australia

Фердинанд "Бонгбонг" Маркос Јуниор, који је побиједио на предсједничким изборима 9. маја, преузима функцију шефа државе 30. јуна, што је код већег броја грађана изазвало забринутост да више неће моћи да купе књиге које свједоче о годинама владавине његовог оца.

Маркосова породица покушава деценијама да рехабилитује име покојног диктатора

- Људи ''панично'' купују - рекла је Алексина Парено из једне од књижара додајући да су доста купаца родитељи који купују књиге за своју дјецу.

Према њеним ријечима, људи су забринути и плаше се да ће књиге бити повучене из продаје.

На хиљаде противника Маркоса сениора притворено је, убијено или нестало током ванредног стања на Филипинима од 1972 до 1981.

Породица Маркос је такође постала синоним за екстравагантан живот и доводи се у везу са нестанком више милијарди долара државне имовине, подсјећа британска агенција.

Маркос јуниор је више пута позивао на преиспитивање садржаја уџбеника о годинама владавине његовог оца тврдећи да школе уче дјецу лажима.

Судећи по томе да је Сару Дутерте-Карпио, кћерку ауторитарног лидера Родрига Дутертеа, Маркос Јуниор изабрао за министарку образовања, изгледа да ће породица Маркос настојати да на Филипинима уведе своје виђење националне историје, преноси Ројтерс.

На дан кад је постало јасно да ће Маркос побиједити на предсједничким изборима, продато је 300 примерака једне књиге из 1976. у којој су изнесени детаљи о корупцији и злоупотребама Маркосовог режима, а недјељу дана касније, послије само сат времена од постављања на интернет, 500 примјерака књиге "Брачна диктатура Фердинанда и Имелде Маркос".