latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:09 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Добој: Нови дом за петочлану породицу Ђурић (ФОТО)

Петочлана породица Ђурић у Бољанићу код Добоја ускоро ће подстанарски смјештај замијенити трајним кровом над главом.
Кућа за породицу Ђурић - Фото: РТРС
Кућа за породицу ЂурићФото: РТРС

Кућу за њих гради група активиста и добровољаца из Холандије,који помажу социјално угрожене породице.

У нови дом могли би да уселе већ у септембру.

Фото: РТРС

Троје дјеце, Дајана, Маја и Никола, не крију сузе радоснице. По први пут имаће свој дом и трајан кутак. Пресрећни су и родитељи, мајка Радана и отац Синиша.Кажу са једном платом тешко да би сами саградили кућу.

- Имамо велику дневну собу, кухињу, купатило, на спрату три спаваће собе, јако лијепа кућица као кутијица, много смо задовољни - прича мајка Радана.

Дом за Ђуриће граде Холанђани, окупљени у хуманитарну организацију. Прикупили су 18.000 евра, све сами саградили у рекордних пет дана,а финансирају и долазак и боравак 15 својих чланова. Сви раде пуном паром, али нису сви грађевинске струке, па има и домаћих радника који помажу.

- Сваке године, заједно са Црвеним крстом, тражимо породице које имају добар брак, дјецу, боре се, раде, да им обезбиједимо кућу, да имају стабилност, дом, будућност - рекао је Естер Ван Халтерен из Хуманитарне организација "Мејк сенс" из Холандије.

Ђурићи су једна од вишечланих породица с подручја Добоја којима је потребан трајан смјештај. Након њих помоћ Холанђана за градњу куће добиће и породица Марјановић из Осјечана.

У посљедњих 15-так година хумани Холанђани саградили су 10 и помогли поправак и опремање више од 30 кућа за стамбено незбринуте породице у Републици Српској.