latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:23 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Вујичић: У Српској се годишње отвори до 5.000 нових радних мјеста

У Републици Српској годишње се отвори између 3.000 и 5.000 нових радних мјеста, а укупна флуктуација радне снаге на годишњем нивоу је око 40.000 радника, изјавио је данас директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Вујичић је, након састанка са директором Националне службе за запошљавање Србије Зораном Мартиновићем, навео да је у Републици Српској запослено 282.000 лица.

Говорећи о утицају пандемије вируса корона на тржиште рада у Српској, Вујичић је навео да је она била идентична као и у Србији.

- У једном тренутку смо имали шок на тржишту рада, јер нам се дешавало да дневно имамо 4.000 новопријављених радника на евиденцији Завода за запошљавање - подсјетио је Вујичић и додао да је то била посљедица обустављања одређених привредних активности.

Директор Националне службе за запошљавање Србије Зораном Мартиновић рекао је да је пандемија и у Србији утицала на привреду, тако да су одређене дјелатности или биле ограничене у свом пословању или су биле потпуно паралисане, као што су туризам, угоститељство, путнички саобраћај, поједини дијелови трговине.

Он је истакао да је и тамо Влада брзо реаговала пакетима помоћи помоћи за привреду, а касније и за грађане, те додао да су за вријеме пандемије имали стабилне стопе незапослености и запослености.