latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:23 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Вујичић: У Српској се годишње отвори до 5.000 нових радних мјеста

У Републици Српској годишње се отвори између 3.000 и 5.000 нових радних мјеста, а укупна флуктуација радне снаге на годишњем нивоу је око 40.000 радника, изјавио је данас директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.

Вујичић је, након састанка са директором Националне службе за запошљавање Србије Зораном Мартиновићем, навео да је у Републици Српској запослено 282.000 лица.

Говорећи о утицају пандемије вируса корона на тржиште рада у Српској, Вујичић је навео да је она била идентична као и у Србији.

- У једном тренутку смо имали шок на тржишту рада, јер нам се дешавало да дневно имамо 4.000 новопријављених радника на евиденцији Завода за запошљавање - подсјетио је Вујичић и додао да је то била посљедица обустављања одређених привредних активности.

Директор Националне службе за запошљавање Србије Зораном Мартиновић рекао је да је пандемија и у Србији утицала на привреду, тако да су одређене дјелатности или биле ограничене у свом пословању или су биле потпуно паралисане, као што су туризам, угоститељство, путнички саобраћај, поједини дијелови трговине.

Он је истакао да је и тамо Влада брзо реаговала пакетима помоћи помоћи за привреду, а касније и за грађане, те додао да су за вријеме пандемије имали стабилне стопе незапослености и запослености.