latinica  ћирилица
27/05/2022 |  14:29 ⇒ 14:35 | Аутор: ТАНЈУГ

СДП тражи да маршал Тито поново добије трг у Загребу

Клуб заступника СДП-а у Скупштини Града Загреба поднио је приједлог да се Тргу Републике Хрватске врати име Трг маршала Тита.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Приједлог је поднио шеф загребачког СДП Виктор Готовац и приложио образложење на пет страница.

Како пише загребачки Јутарњи лист, на прве двије странице су наведене заслуге некада доживотног предсједника СФРЈ Јосипа Броза за то што је, како је наведено, Хрватска данас независна и у чије границе су враћени сви хрватски крајеви.

Образложење садржи и биографију Броза, гдје Готовац каже да су о Титу и његовим заслугама све већ рекли историчари, интелектуалци и политичари.

- Јосип Броз, маршал Тито, је замисао нашег хрватског политичког и културног ослобођења довео до пуне побједе - пише у образложењу приједлога уз навод да је хрватски суверенитет прекинут у раном средњем вијеку, а маршал га је “одбранио и успоставио у једном од најкрвавијих ратова историје и замисао ослобођења је довео до пуне побједе, окрунивши је атрибутима пуне народне независности и државности“.

Готовац истиче да је Јосип Броз “Мајци Домовини вратио све њене отргнуте градове, острва и покрајине: прије свега Далмацију с Ластовом и најславнијим градом наше прошлости Задром, затим Кварнер с Цресом, са свим острвима и Ријеком и на крају стару, глагољашку нашу Истру која је на то уједињење чекала вијековима“.

Истиче се и његова политика и улога у Другом свјетском рату.

- Да није било далековидне политике Титове и његових сарадника, хрватски народ био би се послије Другог свјетског рата нашао у положају несразмјерно неповољнијем него што је био онај послије слома Аустрије године 1918, наводи се, између осталог.