latinica  ћирилица
27/05/2022 |  15:23 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

РУГИПП: Појам "државна имовина" не постоји као облик својине

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове проводи управне поступке и промјене у јавним евиденцијама о непокретностима у складу са Уставом Српске и важећим законским прописима Српске, саопштено је из РУГИПП-а.
Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове РС - Фото: РТРС
Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове РСФото: РТРС

У законским прописима које примјењује у управним поступцима не постоји појам "државна имовина" као облик својине, него је само једна врста права својине, без обзира о којем се носиоцу права својине ради, наводи се у саопштењу.

- У складу са материјалним прописима Републике Српске, на Српску 100 одсто су укњижене шуме и шумско земљиште по сили закона, која је раније била укњижена као друштвена својина, те 50 одсто пољопривредног земљишта које je такође укњижено на Српску по сили закона, a које је раније било укњижено као друштвена својина - наводе из РУГИПП-а.

Поред наведеног, Законом о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, прописано је да је непокретна имовина коју користе субјекти јавне власти за обављање њихове дјелатности и функционисање по сили закона својина тих субјеката, наводи се у саопштењу.

- Према томе сва имовина у друштвеној својини по сили закона је постала својина различитих нивоа јавне власти, како Републике Српске, јединица локалне самоуправе, тако и јавних предузећа, јавних установе и других јавних служби чији је оснивач Српска, односно јединица локалне самоуправе - истичу из РУГИПП-а.

Из РУГИПП-а још једном наглашавају да појам "државна имовина" у важећим законским прописима не постоји, већ постоји само један облик права својине, без обзира ко су носиоци тог права, а у складу са важећим законским прописима.