latinica  ћирилица
27/05/2022 |  15:44 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Одржан историјски час за ученике из Кнежице и Међувођа

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина организовала је данас историјски час за ученике Основне школе "Мајка Кнежопољка" из Кнежице и Међувођа у општини Козарска Дубица.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић изјавила је Срни да је, на позив пароха кнежичког Жељка Јевђенића, историјски час организован у амфитеатру Етно-домаћинства у Кнежици.

Час је ученицима из Кнежице и Међувођа одржао кустос Мирко Димић, а постављене су и изложбе "Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945" аутора Тање Тулековић и Дејана Мотла, те "Јасеновачки страдалници" Мирка Димића.

"Припремили смо и интерактивни кутак за ученике, односно материјале који су ученици могли само да претражују на интерактивном слајдеру, те видео-презентацију Спомен-подручја Доња Градина", навела је Тулековићева.

Она је истакла да су на тај начин садржаји и активности којим се бави Спомен-подручја Доња Градина приближени ученицима основне школе, који су показали да су веома заинтересовани за рад установе и историјске чињенице које говоре о страдању народа Поткозарја у Другом свјетском рату.

- Свакако ћемо наставити овакав вид сарадње, а Основној школи "Мајка Кнежопољка" у Кнежици поклонили смо и штампана издања чији је издавач Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина, часопис "Топола", те "Књигу из Тишине", "Књигу сјећања", "Портрете" и каталоге изложби - изјавила је Тулековићева.

Историјски час и изложбе организоване су за ученике од четвртог до деветог разреда поводом обиљежавања 80 година од Битке на Козари.