latinica  ћирилица
27/05/2022 |  15:58 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Наставак размјене добрих искустава да би се смањила незапосленост

Завод за запошљавање Републике Српске и Национална служба за запошљавање Србије наставиће да размјењују добра искуства како би се смањио број незапослених, поручили су директори ових институција Мирослав Вујичић и Зоран Мартиновић након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем.
Састанак Вујичића, Мартиновића и Ћосића (Фото:gradistocnosarajevo.net) -
Састанак Вујичића, Мартиновића и Ћосића (Фото:gradistocnosarajevo.net)

Вујичић је рекао да ће у склопу размјене искустава покушати да примијене модел у наредној години који Србија примјењује за финансирање пројеката запошљавања, односно обједињавања средстава која издваја Влада Републике Српске преко Завода и општине и градови.

- Радили смо пилот пројекат са четири општине и тај пројекат је дао ефекат, а суштина је у повећању средстава, јер када Завод удружи средства са средствима локалним заједницама, потенцијални корисник има већа средства  - рекао је Вујичић и навео да је тај пилот-пројекат реализован у Требињу, Бијељини, Добоју и Приједору.

Он је додао да ће покушати у наредном периоду да примијене тај модел финансирања с циљем смањења незапослености.

Осврћући се на наводе да су приликом запошљавања приправника да запошљавани приправници у општинама "чији су начелници из СНСД-а", Вујичић је рекао да ти наводи нису тачни.

- У општини, у Љубињу је начелник из СДС-а и сви пројекти који су аплицирани из ове општине су прошли - рекао је Вујичић и истакао да је иста пракса примијењена у свим општинама, али да се не могу поредити Бијељина и Рогатица.

Он је напоменуо да је" Бијељина моћнији град и логично је да се више средстава обезбиједи за општине на истоку Републике Српске које су финансијски слабије".

Мартиновић је нагласио да их је градоначелник Источног Сарајева упознао о плановима које имају у сврху убрзаног развоја Источног Сарајева и његових општина, те да су жељели да му приближе искуства која Србија и Национална служба за запошљавање има са локалним самоуправама на територији Србије.

Он је навео да сваке године имају јавни позив локалним самоуправама за суфинансирање локалних акционих планова и да имају добру праксу и искуство са учешћем локалних самоуправа у финансирању активне политике запошљавања, те у подршци и послодавцима и незапосленим лицима.

- Буџет који локалне самоуправе у Србији издвоје за финансирање политике запошљавања на годишњем нивоу износи до осам милиона евра што је свакако један велики подстицај ономе што Влада Србије чини у погледу обезбјеђивања субвенција послодавцима и незапосленим лицима - истакао је Мартиновић.

Он је напоменуо да се тиме обезбјеђује много већи обухват и сливање већег дијела средстава у оне локалне самоуправе које политику запошљавања третирају као свој приоритет што доприноси локалном развоју.

Наведено је да са Завод за запошљавање Републике Српске имају добру сарадњу на савим пољима и да ће наставити ширити добре праксе и преносити једни другима оно што је добро на територијама Републике Српске и Србије како би се одржали позитивни трендови на тржишту рада.

Ћосић је рекао након састанка да градска управа нема директну и искључиву надлежност у области запошљавања и да су овај сусрет искористили да Мартиновића упознају са Источним Сарајевом и начином живота у овом граду.

- Размијенили смо и добре праксе које њихова Национална служба за запошљавање Србије спроводи да покушамо направити везу са локалним заједницама као што то они чинед у Србији уважавајући све оно што ради наш Завод за запошљавање - рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је јуче у Источној Илиџи потписан уговор са значајним бројем послодаваца које је потписао Завод за запошљавање Републике Српске.

- Треба рећи да је 1,8 милиона марака усмјерено у самозапошљавање или запошљавање кроз послодаваца у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа - напоменуо је Ћосић и додао да ће у граду Источно Сарајево тај износ бити већи од три милиона марака.

Ћосић је навео да их је Мартиновић упознао о моделу запошљавања у Србији и да ће као предсједник Савеза општина и градова Републике Српске и градоначелника Источног Сарајева своје колеге обавијестити о тој директној вези између локалних заједница и њихове Националне службе за запошљавање и да ће тај модел примијенити у Републици Српској.