latinica  ћирилица
27/05/2022 |  18:24 ⇒ 23:21 | Аутор: РТРС

Стручњаци једногласни: Уставни суд нема надлежност да укида декларације НСРС (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ нема надлежност да укида декларације и закључке Народне скупштине Републике Српске, јер то нису правни акти, већ политички ставови.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

То је једногласан став стручњака након одлуке Уставног суда да укида поједине одредбе Декларације и скупштинских закључака о враћању надлежности.

Сви акти који су усвојени на посебној сједници крајем децембра прошле године, а тичу се враћања надлежности пренесених са Српске на БиХ, изражавају политичке ставове, а Уставни суд нема надлежност да их укида, подсјећају из Народне скупштине.

- Устав БиХ јасно дефинише да је надлежност Уставног суда БиХ оцјена уставности правних аката, тачније да Уставни суд утврђује да ли су неке одредбе устава или закона неког од ентитета у складу са Уставом БиХ. Имајући то у виду, Уставни суд БиХ је требало да се прогласи ненадлежним у погледу разматрања ових аката - рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Апелацију Уставном суду поднијело је 15 посланика Представничког дома БиХ, након посебне сједнице парламента Српске.

Из Народне скупштине у марту је стигао одговор, у коме се образлаже да Уставни суд није надлежан да разматра закључке који се тичу враћања надлежности из области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања и да Суд нема право да се мијеша у доношење политичких одлука.

- Он не може да одлучује о политичким актима као што су декларације и закључци, него само о правним актима, као што су закони и Устави. Он је у овом случају требао и морао да се огласи ненадлежним и да одбаци ову апелацију, као што је то био раније случај - додао је члан Одбора за уставна питања Народне Скупштине Републике Српске Милан Петковић.

Одлука Уставног суда је политичка и није први пут да Суд политички дјелује, каже српски члан Предсједништва, Милорад Додик.

- У Уставу пише да Уставни суд БиХ искључиво одлучује о усаглашености закона са Уставом БиХ. Овај акт који су они третирали није ни закон нити је било који законски акт, то је само једна декларација којом се ми опредјељујемо шта треба чинити. По уставној дефиницији, Народна Скупштина Српске је највиши законодавни и политички орган у Српској и он има право да доноси своје политичке ставове. Нема ниједне земље на свијету гдје се Уставни суд реферира на политичке ставове - изјавио је Додик.

Одлуке Уставног суда су коначне, међутим, поставља се питање – шта са одлукама које нису у складу са Уставом, пита савјетник за правна питања предсједника парламента, Матеј Савић. Треба прво сачекати да се види на које се закључке односи одлука Суда, да би се могло одлучити како даље дјеловати, каже Савић.

- Још је важно да нагласимо овдје да је ово свакако преседан, јер ми досад у пракси Уставног суда Бих нисмо имали овакву ситуацију, чак имамо одлуку из 2008. или 2009, гдје се Суд прогласио ненадлежним за разматрање опет, незаконских, односно аката који немају правни карактер - додао је Савић.

Институције Републике Српске морају да бране уставни поредак БиХ, а тимe и позицију Републике Српске, каже професор Факултета политичких наука, Жељко Будимир.

- Уставни суд БиХ ради супротно Уставу, он напада уставни поредак БиХ, урушава га сваким својим дјеловањем, тако да ово није ништа неочекивано и то само показује да Српска мора да остане на путу борбе за своју позицију и да је брани у складу са законом и Уставом, како је то прописано - саопштио је Савић.