latinica  ћирилица
27/05/2022 |  18:31 ⇒ 18:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Радуновић: "Олуја" је филм и за будуће генерације

Филм "Олуја" о погрому Срба из Хрватске, чије се посљедње сцене снимају на планини Тари, добар је начин да ова важна историјска тема за нас остане забиљежена јер смо је сви мало заборавили, сјетимо се с времена на вријеме, а кад остане на филмској траци остане за сва времена и за неке будуће генерације, рекао је данас за Тањуг редитељ филма Милош Радуновић.
Олуја - Фото: РТРС
ОлујаФото: РТРС

- Веома сам задовољан, да је било лако - није. Прво, потресна тема је и иначе је тешко радити такве ствари. Буквално смо имали ситуације да екипа плаче, иако знамо о чему се ради, али је толико потресно. Болна је тема. Кад човјек ради комедију то је потпуно друга атмосфера. Али кад се ради овако нешто, кад човјек зна да је историјски тачно, јер наш сценарио је заснован на истинитим причама, и онда кад преживљавате све то заједно са јунацима филма, то је баш болно - објаснио је Радуновић.

Он је нагласио да је велика одговорност радити овакав филм јер није ријеч о фикцији већ постоји око 400.000 свједока онога што се десило у Хрватској.

Продуцент филма Владан Анђелковић каже да је екипа организована тако да се на најбољи могући начин представи све оно што су преживјели Срби током акције "Олуја" 1995. године у Хрватској.

- Имамо један куриозитет који се десио. Живот је доста непредвидив па је тема ових дана злочин на Петровачкој цести на том подручју између Босанског Петровца и Кључа, гдје је хрватско ваздухопловство бомбардовало колону цивила што је незапамћен злочин. Ми управо ових дана снимамо те сцене што смо планирали раније, али погодило се да баш ових дана када је то тема, ми радимо ову сцену - казао је Анђелковић.

Нагласио је да су сви максимално сконцентрисани и осјећају тежину овог пројекта и важност свега овога што се ради.

Љубиша Милишић, један од глумаца у овом филму, каже да је имао доста родбине која је у периоду "Олује" избјегла из Крајине, па је из прве руке имао информације о свему што се дешавало, што му је знатно олакшало припрему за улогу.

- Глумим Стевана, веселог човјека у претходном времену, прије ове несрећне ствари, са тешком судбином, који је прошао голготу ратовања и колоне и свега. Једна баш тешка судбина. Велика је привилегија учествовати у оваквом пројекту који прича о једном времену које, не дај Боже да се понови. Да на овај начин остане у дубљем сјећању у свом народу - испричао је за Тањуг Милишић.

Снимање филма "Олуја" почело је у љето прошле године и тренутно се снимају завршни кадрови.

Ускоро се улази у постпродукцију, па би од јесени филм могао да доживи премијеру у биоскопима, док ће серија од 12 епизода бити емитована на прољеће сљедеће године.