latinica  ћирилица
27/05/2022 |  20:39 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Брод: Усвојене одлуке о подршци младим брачним паровима

Скупштина општине Брод данас је усвојила годишњи извјештај о извршењу буџета општине за протеклу годину, као и двије одлуке о начину и условима додјеле средстава младим брачним паровима.
Општина Брод - Фото: РТРС
Општина БродФото: РТРС

Укупна буџетска средства остварена су у износу 10.663.284 КМ или 93,78 одсто од укупно планираних, што је за 17,08 одсто мање у односу на годину раније.

Буџетски издаци износили су 10.572.277 КМ, док је буџетски суфицит остварен у висини од 91.006 КМ, док су средства буџетске резерве утрошена у износу од 26.033 КМ.

Начелник општине Зоран Видић рекао је да садржај одлуке о буџету говори о турбулентној години обиљеженој многим поскупљењима која се манифестују и кроз повећање прихода по основу пореза на додату вриједност.

- С друге стране, то је смањило привредну активност у једном дијелу, те су смањени директни приходи општине. И поред тога, водили смо рачуна, те је остварен суфицит од нешто више од 90.000 КМ. Показали смо одговорну политику редовног извршавања обавеза, без задужења у прошлој години. Уколико и дође до задужења, трудићемо се да то буде за капиталне пројекте попут изградње нових водоводних линија, фабрике воде и сличних питања за која постоји општи консензус - навео је Видић.

Одборници су прихватили и одлуку о начину и условима додјеле неповратних средстава младим брачним паровима за куповину неизграђеног грађевинског земљишта у својини општине Брод, ради индивидуалне стамбене изградње, за шта ће средства обезбиједити општина, а износ неповратних средстава зависиће од цијене грађевинске парцеле коју млади брачни пар купује.

Скупштина је усвојила и одлуку о додјели средстава младим брачним паровима са села ради помоћи у стамбеном збрињавању, а за ове намјене из општинског буџета биће издвојено 48.000 КМ. Средства ће се додијелити за укупно 16 младих брачних парова као помоћ за изградњу, санацију или адаптацију стамбених јединица.

Подршку одборника добила је и информација о стању у привреди и запослености на подручју Брода у минулој години, у којој је, између осталог, наведено да је на крају 2021. укупан број привредних субјеката износио 342, да је доминирала предузетничка дјелатност, те да је укупно било 2.609 запослених. Највише, 652 запослених, регистровано је у прерађивачкој индустрији.

Скупштинска већина прихватила је рјешење о разрјешењу вршиоца дужности директора Јавне установе предшколства "Бели анђео" Драгане Црљић, која је 13. маја 2022. године, из личних разлога, поднијела оставку Скупштини општине и на њено мјесто именовала дипломираног економисту Бору Бановића.

На редовном засједању Скупштине општине Брод усвојене су и информације о стању потраживања буџета општине са 31. децембром прошле године, о пољопривредном земљишту у својини Републике Српске које је дато у концесију на подручју општине Брод, о организацији и начину обављања јавног превоза и такси превоза путника на подручју општине, као и извјештаји начелника општине Брод о раду Скупштине једночланог акционарског друштва Јавно комунално предузеће "Комвод".

Усвојен је и извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске, односно Сједишта замјеника правобраниоца Добој за прошлу годину, те извјештај о управљању, кориштењу и одржавању имовине општине Брод која је дата на кориштење предузећима и установама у 2021.