latinica  ћирилица
27/05/2022 |  21:00 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Туристички драгуљи Српске у наредна два дана пред Београђанима

У Београду је вечерас отворен осми Фестивал манифестација, дегустација и дестинација "Београдски манифест", на којем ће туристичке драгуље и љепоте Републике Српске у наредна два дана представити Туристичка организација Српске.
Миодраг Лончаревић - Фото: РТРС
Миодраг ЛончаревићФото: РТРС

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић изјавио је да ова туристичка година у Српској почела обећавајуће, с обзиром на то да је у првих пет мјесеци остварено 42,5 одсто више посјета него у истом периоду прошле године, уз 35 одсто више ноћења.

Он је навео да ће наступ на "Београдском манифесту", гдје се Република Српска увијек радо представља, допринијети томе.

- Нама је у интересу да се, заједно са регијом, заједно са Туристичком организацијом Србије, заједно са Туристичком организацијом Црне Горе, боримо да туристи остану више од "два и по дана", што нам је просјек. То нам је циљ. Ми знамо да је нама ово тржиште и те како потребно, зато што нам више од 60 одсто од укупног броја туриста долази из Србије - рекао је Лончаревић.

Он је подсјетио да је ове године Туристичка организација Републике Српске потписала уговор са Туристичком организацијом Србије, а да ће бити потписан и уговор са Туристичком организацијом Војводине за прекограничну сарадњу.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић указао је да је представљање на "Београдском манифесту" значајно јер управо највећи број гостију Српске долази из Србије.

Он је нагласио да ће, осим сјајних дестинација, на овом фестивалу бити представљене и значајне манифестације које се организују у Републици Српској какве су "ОК фест" на Тјентишту, Међународна бициклистичка трка "Београд-Бањалука", те рафтинг дестинације од Фоче до Бањалуке.

- Ово је прилика да на најбољи начин представимо туристичке потенцијале Републике Српске, која је, без обзира на пандемију вируса корона, успјела да оствари изузетне резултате. Желимо да се и оваквим представљањем тај тренд раста туризма настави, да искористимо прилику да се сретнемо са другима - рекао је Цицовић.

Према његовим ријечима, присутно је стално настојање да се дефинишу заједнички регионални туристички садржаји са намјером да се што дуже задрже туристи јер ће такав приступ допринијети расту привреде Републике Српске.

Маркетинг менаџер Етно-села "Станишићи" у Бијељини Милена Станишић рекла је да је Етно-село већ четврту годину на "Београдском манифесту", те да је то предивна прилика да опет изнова представе оно што тај комплекс нуди.

- Нама највећи број туриста управо долази из Београда, Новог Сада и из овог дела Србије. Тако да је заиста важно подсетити људе и презентовати шта је све оно ново што имамо да им понудимо - рекла је Станишићева.

На изложбеном простору Туристичке организације Републике Српске на Сава променади биће представљене најатрактивније понуде и дестинације Српске са посебним акцентом на понуду садржаја и спортова из домена авантуризма - рафтинг, планинарење, параглајдинг, понуда сеоског туризма, бањског туризма, манифестација, сити-брејк дестинација - Требиња и Вишеграда, односно Андрићграда, те националних паркова.

"Београдски манифест", са креативним концептом представљања дестинација са својим садржајима, осмишљен је као јединствени породични сајам на отвореном.

Посјетиоци ће до 29. маја моћи уживати у фестивалском садржају у 10 зона