mtel
latinica  ћирилица
28/05/2022 |  08:00 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Јовановић: Инфлација у Грчкој велика, али очекује се одлична туристичка сезона (ВИДЕО)

Иако је инфлација око 10 одсто, сви вјерују да ће туристичка сезона у Грчкој бити успјешна, истакла је Јелена Јовановић, шеф Представништва Републике Српске у Грчкој, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Јелена Јовановић - Фото: РТРС
Јелена ЈовановићФото: РТРС

- Грчка зависи 39 одсто од руског гаса, али неки извори кажу да то иде и до 45 одсто, што је свакако велика зависност од једног добављача, и све око Украјине свакако се осјети у животу обичног становника Грчке - нагласила је Јовановић.  

Инфлација износи 10 одсто.

- Хљеб је са 80 центи скочио на 1,2 евра, Уље је 5-6 евра, поскупила је електрична енергија, као и нафтни деривати. Очекују се мјере Владе како би се зауставила инфлација - истакла је Јовановић.

Ипак, оптимизма не мањка, Грци очекују одличну туристичку сезону.

- Цијене услуга у туризму нису толико скочиле у односу на претходне године. Желе да привуку што већи број туриста, јер грчки буџет пуни се чак 25 осто од туризма, и очекује се да сезона буде у рангу као прије пандемије вируса корона, 2019. године - додала је Јовановићева.

Очекује и велики број туриста из Републике Српске.

- Након двије године поново не треба никакав додатни документ изузев пасоша. Дакле очекујемо туристе из Српске, без икаквих додатних епидемиолошких мјера - истакла је Јелена Јовановић.