latinica  ћирилица
28/05/2022 |  10:01 | Аутор: СРНА

Антонов: Надамо се здравом разуму Вашингтона

Русија се нада да ће се САД водити здравим разумом када буду одлучивали о испоруци пројектила великог домета Украјини, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Анатолиј Антонов (Фото: YouTube Ruptly) - Фото: Screenshot/YouTube
Анатолиј Антонов (Фото: YouTube Ruptly)Фото: Screenshot/YouTube

Спутњик подсјећа да је портпарол Пентагона Џон Кирби раније ове седмице рекао да САД нису донијеле коначну одлуку о слању артиљеријских ракетних система МЛРС Украјини.

- Тренутно полазимо од изјаве портпарола Пентагона Кирбија, који је рекао да још није донесена коначна одлука по том питању. Надамо се да ће превладати здрав разум и да Вашингтон неће направити тако провокативне кораке - рекао је Антонов.

Он је напоменуо да је Москва у више наврата дипломатским каналима упозоравала Вашингтон да слање још оружја Украјини значајно повећава ризик од ескалације.

Према његовим ријечима, Американци добро знају да њихови поступци удаљавају од изгледа за мир, а САД се све дубље увлаче у кризу у Украјини, што има непредидиве посљедице по глобалну безбједност.

Антонов је изразио увјерење да би такво оружје, уколико се испоручи, могло да се размјести близу граница, чиме би се украјинској војсци омогућило да нападају руске градове. Амбасадор је нагласио да Русија неће толерисати такву ситуацију и да ће предузети неопходне кораке ради "елиминисања капацитета" украјинских снага.

Руски дипломата позвао је Вашингтон и Кијев да "прихвате реалност" и да се почну кретати ка политичком рјешењу за кризу.