latinica  ћирилица
28/05/2022 |  10:08 ⇒ 10:23 | Аутор: РТРС

Гутић Бјелица: Мађарска штити своје интересе (ВИДЕО)

Мађарска пакетом низа мјера штити своје интересе, истакла је Биљана Гутић Бјелице, амбасадорка БиХ у Мађарској, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Биљана Гутић Бјелица - Фото: РТРС
Биљана Гутић БјелицаФото: РТРС

- Мађарска је одлучуила да унаприједи своје одбрамбене снаге. Они јесу чланица НАТО, али желе да буду способни да се и сами бране. Повећан је војни буџет на три милијарде евра, што је неколико пута више него 2010. године - истакла је Гутић Бјелица. 

Једна од одлука јесте да од јуче власници возила са мађарским таблицама једини могу сипати у резервоаре субвенционисано гориво. Она наглашава да По Орбановим ријечима санкције не дају никакве резултате.

- Цијена горива је око 2,5 марке. Али по новој одлуци моћи ће сипати само са мађарским таблицама, док ће сви остали плаћати нешто већу цијену горива - наглашава Гутић Бјелица.

Мађарска је најгласнији противник шестом пакету санкција ЕУ Русији, који би се односио на енергенте, плаћа гас и нафту у рубљама.

-Мађарска 85 одсто гаса и 65 одсто нафте увози из Русије и отуда проотивљење новом пакету санкција - додала је је Гутић Бјелица.