latinica  ћирилица
28/05/2022 |  10:20 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Додик: Мјесто страдања српског народа мора бити мјесто окупљања и саборности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је ријека Дрина зелена гробница за више од 6.000 невиних Срба који су страдали у њеним водама бјежећи од усташа у Милошевићима и Старом Броду 1942. године.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

- Деценијама је скривана истина о овом страшном злочину, а то скривање и ћутање је поновни злочин и поновно убијање српских жртава. Зато ово мјесто страдања - Стари Брод - мора бити и остати мјесто нашег окупљања и саборности у знак поштовања према 6.000 Срба, а посебно према храбрим и пркосним српским дјевојкама, њих више од 320, које су бјежећи пред усташком камом загрљене скочиле у хладну Дрину - нагласио је Додик.

Поводом обиљежавања 80 година од монструозног злочина над 6.000 Срба у Старом Броду, Додик је изјавио Срни да српски народ не смије никада заборавити ове невине жртве и чињеницу да је некима од њих ријека Дрина била спас и уточиште од усташа који су брутално убијали, мучили, силовали, палили, бацали у Дрину све што им се нашло на путу, па чак и мајке са дјецом у наручју.

- Не смијемо дозволити да поново заћутимо о нашим жртвама, јер ће потомци убица проговорити умјесто нас и наших убијених предака и мијењати историју, лажирати чињенице. Српске жртве у Старом Броду, њих 6.000, више се не могу сакрити, истина о њиховом страдању је изашла на видјело и наша морална и света дужност и обавеза јесте да их сачувамо од заборава, као и њихову голготу коју су прошли до смртног часа - нагласио је Додик.

Он је нагласио да су Срби кроз вијекове прошли страшну голготу, а најстрашнија их је задесила у 20. вијеку за који се може рећи да је страдалнички по српски народ.

- На нама је да чинимо оно што можемо и морамо - да његујемо културу сјећања на све српске жртве и да чувамо Републику Српску која је гарант опстанка српског народа. Док имамо своју Српску, биће и нас, наших предака и наших потомака - поручио је Додик.

Током офанзиве усташке легије Јуре Францетића мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, на православни празник Младенци, али су убијања трајала и до почетка маја.

У Старом Броду је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова који симболизују збјег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.