latinica  ћирилица
28/05/2022 |  10:59 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Санкције Русији - српска идентификација са агресорима

Ако Србија подлегне ЕУ и америчким притисцима и уведе санкције Русији, те се тако безрезервно сврста у табор америчких вазала, трасира пут и за пристајање на њихово виђење дешавања на нашим просторима крајем 20. вијека, упозорио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- Овид дана се суочавамо са новом серијом пропагандних и других удара из Хрватске. Од нас се дрско тражи да ради ЕУ перспективе – која је и сама по себи крајње неизвјесна – прихватимо искривљено хрватско виђење наше и њихове прошлости и садашњости. У том злослутном сну наших сусједа, Срби прихватају да је усташки геноцид над нашим народом током Другог свјетског рата, 'јасеновачки мит', док је хрватска злочиначка 'Операција Олуја', ослобођење крајева које су 'окупирали српски агресори'. Наш одговор је јасан: нећемо прихватити те и сличне хрватске безобразлуке, којима се џелати претварају у жртве, а оне у крвнике. Међутим, да ли је баш све тако? Одговор умногоме зависи од нашег односа према сукобу који се сада одвија на истоку Европе", оцијенио је Анђелковић у ауторском тексту за београдску "Политику".

Он је указао да су у већ све мање посредан поход на Русију, кренули исти они фактори који су стајали иза серије агресивних акција против српског народа деведесетих година.

- Сетимо се само тога да је хрватска 'Операција Олуја' 1995. започета ударима америчке авијације на положаје ваздухопловства и ПВО Војске Републике Српске Крајине. Затим је услиједило масовно НАТО бомбардовање Републике Српске и, кончано, 1999. године, агресија на Србију, која је окончана прикривеном окупацијом Косова и Метохије - навео је Анђелковић.

Он је додао да они који сада воде рат против Руса употребљавајући за то "украјинско топовско месо", на све могуће начине су подржавали народе са којима су Срби у региону били у сукобу.

- Сада упркос свему томе – те чињеници да и даље против нас спроводе агресију мирнодопским средствима подржавајући косовски сепаратизам и противно духу Дејтона сарајевски унитаризам – од Београда траже да се сврста на њихову страну, против Русије која нам је кључни фактор подршке у одбрани преосталих националних интереса. Када бисмо то учинили, сви добро знамо какве би за нас биле посљедице. Исјекли бисмо грану на коју се ослања наша одбрана државности Републике Српске и преосталих српских позиција на Косову и Метохији. Запад је свјестан да ми нисмо никакав чинилац у његовом обрачуну са Русијом, већ му наше окретање против ње треба како бисмо ми остали без подршке Москве, и тако омогућили онима који нас веће три деценије мрцваре али ипак не успјевају да заврше посао који су испланирали, да кончано ставе на њега тачку - појаснио је Анђелковић.

Укратко, указао је Анђелковић, санкције Русији значе капитулацију Србије у вези са одбраном српских националних интереса, али ни ту се трагична прича о санкцијама не завршава и то многи превиђају.

- Ако бисмо се потпуно покорили и приклонили онима који већ дуго дјелују против нас, ми бисмо се неизоставно – ако не одмах онда врло брзо – сложили и са њиховом накарадном верзијом прошлости, гдје смо ми, исто као и Руси данас, набијеђени агресори и злочинци. Уосталом, њихове преваре које се данас користе у вези са Русијом само су репризе онога што је реализовано на нашој кожи. Наводни руски злочини у Бучи су понављање пропагандне приче из Рачка, а погибија цивила у Краматорску, за коју су упркос доказима набеђени Руси, реприза је лажи о српској одговорности за Маркале или Тузланску капију - указао је Анђелковић.