latinica  ћирилица
28/05/2022 |  13:36 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Кошарац: Европски тим окончао контролу објеката за извоз црвеног меса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је да су ветеринарски инспектори Директората за здравље и безбједност хране Европске комисије прошле седмице спровели вишедневни мониторинг са циљем утврђивања испуњавања услова за извоз црвеног меса из БиХ на тржиште ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да су инспектори обавили неопходне контроле код извозно оријентисаних привредних субјеката из Републике Српске и Федерације БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

- Ријеч је о надзору у другом степену у оквиру процедуре одобравања извоза црвеног меса на европско тржиште, након што смо успјешно окончали прву фазу и од Европске комисије добили процјену упитника са додатним препорукама - рекао је Кошарац.

Додао је и да је на састанку у Канцеларији за ветеринарство БиХ европски аудит тим представио прелиминарне налазе и уочене недостатке, након чега ће БиХ бити достављен писани извјештај, на основу којег ће у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ и надлежним тијелима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта бити израђен акциони план.

- Циљ нам је да на основу препорука у што скоријем временском року испунимо постављене захтјеве и омогућимо домаћим привредницима пласман црвеног меса на велико европско тржиште - рекао је Кошарац.

Кошарац је, додаје се у саопштењу, указао да је ЕУ и даље најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ, која у укупној размјени учествује са више од 72 одсто извоза, те да је потребно уложити додатне напоре на отварању европског тржишта са 500 милиона потенцијалних потрошача за домаће пољопривредне произвођаче.