latinica  ћирилица
28/05/2022 |  15:19 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Додик: Уставни суд БиХ прекорачио овлашћења; Нашу вољу неће скршити (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ је прекорачио сва своја овлашћења одлуком којом су поништене неке одредбе аката Народне скупштине Републике Српске, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истакао је да је Уставни суд задужен по Уставу само да усклађује и процјењује усклађеност закона са Уставом БиХ.

- Међутим они су сами себи прибавили надлежности. Они пресуђују кривично правним поступцима, о свему. Нашу вољу неће скршити. Наша воља иде за тим да ћемо исти садржај те декларације пренијети у неку другу форму, рецимо резолуција, а кад и то укину онда ћемо имати ставове, а онда и закључке, па погледе, па ћемо онда рећи да је то декларација плус, али увијек исто. Неће нас скршити на овоме - поручио је Додик.

Нагласио је да је ово наше право и зато су тако ригорозни.

- Тај дио међународног фактора, јер се ради о нашим стварним правима. Ниједна наша активност није против Устава БиХ, мада они то стално приказују да јесте. Наше је да се боримо за изворни Дејтон и то ћемо наставити - истакао је он.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ утврдио да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.