latinica  ћирилица
28/05/2022 |  17:02 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Обиљежено 30 година од формирања подрињског одреда "Вукови са Дрине"

Парастосом и полагањем вијенаца на споменик за 1.080 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату данас је у Зворнику обиљежено 30 година од формирања Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине" који је био у саставу Зворничке бригаде и Војске Републике Српске.
Зворник: 30 година од оснивања  "Вуковa са Дрине" - Фото: РТРС
Зворник: 30 година од оснивања "Вуковa са Дрине"Фото: РТРС

У оквиру обиљежавања овог јубилеја, отворена је освјештана Спомен-соба погинулим саборцима ове елитне јединице, те одржана свечана академија на којој је о њеном ратном путу говорио командант Милан Јоловић Легенда.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце на споменик су положили изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин, команданти Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине" Душко Вукотић и Милан Јоловић Легенда, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Стјепан Мацановић, градоначелник Зворника Зоран Стевановић, те предстваници многобројних борачких оранизација и удружења из Републике Српске.

Фото: РТРС

Жупљанин је рекао новинарима да је Подрињски одред специјалних снага "Вукови са Дрине" оставио неизбрисив траг у борби за слободу српског народа на овим просторима и борби за одбрану Републике Српске.

Он је нагласио да се управо због тога треба увијек сјећати свих бораца, а посебно оних који су дали своје животе и дијелове тијела за слободу и Републику Српску.

Жупљанин је рекао да ће програм обиљежавања овог јубилеја бити прилика за сјећање на најважније догађаје и битке које је водила ова јединица и, сасвим сигурно, њених хероја који су уткали своје животе у темеље Републике Српске.

Први командант Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине" Душко Вукотић нагласио је да је овај сусрет изазвао посебне емоције код сваког припадника "Вукова са Дрине", с обзиром на то да се неки од њих нису видјели више од 20, па и 30 година.

Он је додао да ће бити настављена традиција саборности и прослављања обиљежавања Дана формирања елитне јединице "Вукови са Дрине".

Фото: РТРС

- `Вукови са Дрине` је једница која је прешла пут од диверзантског вода којом је командовао капетан прве класе Милојко Станошевић, па до мене када сам преузео команду и створио војну формацију јачине 426 људи - рекао је Вукотић.

Вукотић је додао да је послије његовог рањавања команду јединицом преузео капетан Милан Јоловић Легенда, након чега је ова јединица достигла ниво формације маневарске бригаде Дринског корпуса.

Он је нагласио да се о слави јединице не треба много причати јер се на ратном путу борила од Трнова до Дрвара.

Фото: РТРС

Вукотић каже да са поносом меже рећи да је поводом јубилеја 30 година Републике Српске и "Вукова са Дрине" завршена Спомен-соба, што је био дуг према 81 саборцу који су погинули за одбрану Републике Српске.

Он је истакао да је предсједник Републике Српске јединицу одликовао Орденом Немањића, али да се, према протоколу Кабинета предсједника Српске, одликовање таквог нивоа уручује само за велике празнике, односно за Дан Републике Српске или крсну славу Војске Републике Српске - Видовдан.

Фото: РТРС

На свечаној академији прочитана је честитка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за јубилеј "Вукова са Дрине", а наступио је хор "Свети краљ Владислав" из Дворова код Бијељине, као и ученици Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника који су рецитовали стихове о "Вуковима са Дрине".

Након Академије за све учеснике обезбијеђен је заједнички ручак.