latinica  ћирилица
28/05/2022 |  17:15 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Вулин: Неки не воле да чују да су Срби јаки, али воле српску тугу

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је данас у Крушедолу да Србе неки највише воле да слушају кад пјевају тужне пјесме или пребројавају мртве, али не воле да чују да су Срби ту и да су јаки, као никад прије.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE)

- Кад се ми Срби овако скупимо, онда неки воле да слушају како певамо тужне песме, кад пребројавамо своје мртве, воле да нас чују како нам је тешко и како нас боли, али не воле кад проговоримо, да смо ту и да смо јаки и да ћемо се ујединити - рекао је Вулин, обраћајући се испред фрушкогорског манастира Крушедол на 16. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору "Крушедолска звона".

Он каже да неки не воле ни да чују када Срби упитају ко је побио дјецу на Петровачкој цести, али воле расправу и мржњу међу Србима.

Вулин је нагласио и да Република Српска није настала вољом великих сила, него потребом српског народа да се Јасеновац и геноцид никад више не понови.

Он је нагласио да из тих разлога Срби неће допустити никад и никоме да одлучује о њима умјесто њих самих и да неко други уређује будућност српске дјеце, како они мисле да треба.

- Нећемо допустити да нам неко говори којим писмо да пишемо, како нам се зове језик, кога да волимо и како да се Богу молимо - нагласио је Вулин.

Он је напоменуо и да је много пута српски народ мислио наивно увјерен да другима доноси слободу, да се Јасеновац неће понављати, а ћутао је о томе да неког не би увриједио.

- Вјеровали смо у двије Југославије, да смо ослободили, поробљену јужнословенску браћу како је то речено у Нишкој декларацији. Вјеровали смо да ослобађамо и Хрвате и Словенце, а они су били слободни у Аустроугарској. Вјеровали смо у Другом светском рату да Хрвате ослобађамо од Хитлера, а они су били слободни у Независној Држави Хрватској - рекао је Вулин.

Он је нагласио да се Србима због наивног вјеровања десила "Олуја", Петровачка цеста, те да стога више никад не смију да ћуте и забораве имена убијене дјеце.

Вулин је истакао и да вјерује у потребу стварања српског свијета и да Срби прво треба да буду јединствен политички народ, а то значи да о најважнијим националним питањима одлуке доносе заједно.

Он је рекао да је увјерен да ће ова генерација српских политичара ујединити мирним путем Србе и да ће српски свет који се ствара у сваком од нас, једног дана бити формализован.

- Више немамо права на неслогу и морамо да будемо једно или нас неће бити - поручио је Вулин.