latinica  ћирилица
28/05/2022 |  18:55 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Кошарац: До 6. јуна финална верзија стратегије за Трговску гору

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац очекује да ће у БиХ до 6. јуна бити израђена финална верзија стратегије за Трговску гору на којој Хрватска планира да гради одлагалиште нуклеарног отпада.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Циљ нам је да сачинимо комплетну информацију према Савјету министара и другим тијелима о налазу Експертског тима и чињеници да смо израдили и Правну стратегију, али оно што оставља горак укус је да Хрватска и даље врши активности на том простору - каже Кошарац.

Кошарац је позвао све који желе да раде са овим тимом на томе да се сачува 13 општина и здравље и живот 250.000 људи који живе поред ријеке Уне и који су у опасности због одлуке Хрватске да у Трговској гори гради одлагалиште нуклеарног отпада.

Говорећи о спољнотрговинском пословању, Кошарац је за Телевизију Уна навео да БиХ има могућност извоза рибе и пилетине у ЕУ, млијека и млијечних прерађевина, али нема могућност извоза црвеног меса, док може да увози стоку из ЕУ.

- То је једна аномалија која је за мене била потпуно неприхватљива да можемо да увеземо стоку из ЕУ, а да не можемо то месо вратити у ЕУ. Нисам имао саговорника о томе у Европској делегацији у БиХ - додао је Кошарац.

Он је навео да је неколико пута разговарао о томе са шефом Европске делегације у БиХ Јоханом Сатлером, те додао да сматра да је то лоша порука, да чак ни у вријеме пандемије нису омогућили БиХ да утовљену стоку коју је увезла из ЕУ може транспортовати 14 километара кроз територију Хрватске до луке Плоче на тржиште трећих земаља.

- Ни то нисмо могли. Толико о неким стандардима и добрим намјерама, а при томе лобирали су против наше одлуке да заштитимо нашу производњу и били су против увођења прелевмана и царина, да би ми из ЕУ увозили расхлађено црвено месо које није ни приближног квалитета као месо прерађено у БиХ - рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да треба омогућити што више тржишта за домаће произвођаче, али исто тако паралелно радити на мјерама заштите примарне производње, те поручио да су посвећени заштити домаће производње, а не онога што каже ЕУ и њене институције.

Он је изразио увјерење да је квалитет робе у БиХ много бољи и истакао да треба да се афирмишу домаћи производи и произвођачи.

Када су у питању нова тржишта, Кошарац сматра да, осим ЕУ, БиХ треба да ради на тржиштима Турске, Кине, Евроазијске економске уније, затим тржиште Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата.

Министар је рекао и украјинска криза оставља посљедице у БиХ, те да се улажу напори да се осигура репроматеријал за јесењу сјетву, али и доступност енергентима.

Кошарац је подсјетио да је из Турске увезено 30.000 тона минералних ђубрива, захваљујући добром политичком односу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Он је оцијенио да је веома значајно да БиХ не уводи санкције Руској Федерацији, истичући да санкције никада никоме нису донијеле позитиван ефект.

- Немам никакво обавјештење да је прекинут спољно-трговински промет са Руском Федерацијом. Вјерујем да би о било каквом увођењу санкција из БиХ, били обавијештени. Мислим да требамо имати неутралан став и на темељу тога, тежити смиривању ситуације у Украјини. У том контексту ми предано радимо на томе да очувамо свако тржиште које данас имамо -  рекао је он.