latinica  ћирилица
28/05/2022 |  19:18 | Аутор: СРНА

Хрватска: Повлаче се суве смокве из Турске

Са тржишта у Хрватској повлачи се сушена смоква "Натура", паковање од 200 грама, поријеклом из Турске због повећане количине афлатоксин микотоксина, саопштио је државни инспекторат.
Смоква сува - Фото: илустрација
Смоква суваФото: илустрација

Произвођач опозваног производа је турска фирма "Калкан органик", а увози и ставља га на хрватско тржиште фирма "Марјан воће" из Дугог Села.

Обавјештење се односи на производ под ознакама: ЕАН КОД: 3859892798031, ЛОТ број произвођача: 090021823-11-313, интерни ЛОТ број "Марјан воћа": 313/21, најбоље употријебити до 30. децембра.

Производ није у складу са европском уредбом о утврђивању највећих допуштених количина одређених контаминаната у храни.

Микотоксини су секундарни продукти метаболизма које буђи синтетизују током раста на супстратима биљног и животињског поријекла. Микотоксини, као чести загађивачи хране узрочници су различитих болести, најчешће путем хра&схy;не, рјеђе респираторним путем.

Акутне микотоксикозе узрокују унутрашња крварења, оштећење бубрега и јетре, те се појављују у земљама лошег социјално-економског стања због лошег пољопривредно-ветеринарскога стандарда.

Према процјени Организације УН за храну и пољопривреду, 25 одсто хране која се производи у свијету заражено је микотоксинима, објавила је Хрватска агенција за пољопривреду и храну.