latinica  ћирилица
28/05/2022 |  23:28 ⇒ 23:31 | Аутор: СРНА

Ковач: Темељни уговор са СПЦ до краја јуна

Министар правде Црне Горе Марко Ковач изјавио је вечерас да ће темељни уговор са Српском православном црквом бити потписан до краја јуна.
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Он је додао да је то регулисање односа између Црне Горе и СПЦ један природан и логичан процес, да постоји комуникација и обострана намјера.

- Ми смо са патријархом Порфиријем имали састанак који је био врло квалитетан и отворен. И једна и друга страна су изнијеле своја очекивања и да ће се сва питања ријешити - изјавио је Ковач на ТВ Прва.

Ковач је појаснио да тим уговором уопште неће бити угрожен државни интерес и да ће бити у складу са Уставом, али и да ће ближе одредити право и положај вјерске заједнице.

- Имали смо и састанак са правним тимом СПЦ. Ту смо постигли висок степен усклађености у виду нормативних рјешења базирајући се превасходно на оно што је костур уговора између државе и других вјерских заједница. Све вјерске заједнице требају имати иста права у Црној Гори. У наредном периоду ћемо наставити са дијалогом, и врло брзо доћи до рјешења - додао је Ковач.