latinica  ћирилица
29/05/2022 |  07:47 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Клокић: Преко апликације за пројекте лакше до финансијских средстава ЕУ (ВИДЕО)

Размишљали сте о томе да аплицирате за пројекте који се финансирају из средстава Европске уније, али никад нисте знали одакле тачно да кренете и гдје да нађете све потребне информације? Много тога у нашем Јутарњем програму објаснио је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

- Одлучили смо у Министарству да оформимо једну платформу која има за циљ да поједностави људима пријаве за финансирање. Потенцијални апликанти који имају нека питању добиће врло брзо одговор путем ове платформе. Она има информативни карактер, нуди преглед свих позива страних донатора, води се евиденција колико је средстава повучено, и могу се постављати питања, одговори стижу врло брзо, а спектар питања је широк - истакао је Клокић. 

Неколико програма је у понуди на платформи, за који грађани могли конкурисати.

- Ови инструменти имају за циљ да у земљи која је потенцијални кандидат за улазак у ЕУ даје могућност подршке у различитим областима и секторима. Потребно је учешће и самих апликаната, дакле треба да имају одређени улог, да би добили одређена средства - додао је Клокић 

У прошлој години реализовано је око 180 пројектата у Републици Српској са износом око 250 милиона евра.

- Наравно да ту не могу сви аплицирати, али могу и физичка и правна лица, све зависи од услова у Јавном позиву, а управо преко апликације лако се види ко може конкурисати - нагласио је Клокић.