latinica  ћирилица
29/05/2022 |  08:49 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Недић: Нема разлога за панику за ширење мајмунских богиња (ВИДЕО)

Вирус мајмунских богиња је далеко мање преносив у односу на друге вирусе, те нема потребе за паником код грађана за даље ширење болести мајмунских богиња, рекао је за Јутарњи програм РТРС, др Драго Недић, из Ветеринарског института Републике Српске "Васо Бутозан".
Драго Недић - Фото: РТРС
Драго НедићФото: РТРС

Недић истиче да његова је његова струка дужна да прати све што се дешава у вези са мајмунским богињама.

Он истиче да на нашим просторима никада нисмо имали регистрован случај мајмунских богиња.

Мајмунске богиње су вирус који је далеко мање преносив у односу на вирус корона, каже Гверић, те се може пренијети само са много ближим контактом.

Гверић каже да је преношење вируса са човјека на човјека велики проблем у односу на животиње и овај вирус, јер се он много спорије преносе и такве ствари се могу спријечити.

- На примјер уколико се вирус преноси са човјека на човјека не можемо ништа, међутим уколико се преноси са птице на човјека ми ту можемо дјеловати и нпр. уништимо ту фарму птица - каже Недић.

Први случај заразе изван Африке потврђен је 7. маја у Великој Британији. Од тада су потврђени случајеви у појединим земљама Европе и Сјеверне Америке.

Свјетска здравствена организација саопштила је да су до четвртка, 26. маја, мајмунске богиње потврђене код 200 људи у више од 20 земаља, а да се тренутно испитује још 100 случајева.