latinica  ћирилица
29/05/2022 |  09:13 | Аутор: СРНА

Вулић: Доста је "духова" Дејтона, окренути се будућности уз постојећи уставни оквир

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да Република Српска неће увести санкције Русији, докле год СНСД учествује у одлучивању у заједничким институцијама и док је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

- Видимо опозиција говори да су уведене санкције и навија за њихово увођење, а бошњачка страна сва упоришта за једнострано дјеловање, између осталог, налази и у документу Стратегија спољне политике БиХ којег је усвојио бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић на приједлога тадашњег министра иностраних послова Игора Црнатка", навела је Вулићева у интервјуу за Руску федералну информациону агенцију РЕГНУМ.

Како изгледа када представници Републике Српске одбију наредбу страних фактора, истиче Вулићева, најбоље се огледа у санкцијама које су уведене предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

- Зато ми знамо шта су санкције, колико су непотребне и да нису замјена за дијалог. Представници Републике Српске у Сарајаву који су изабрани или именовани у име СНСД-а спремни су и на личну жртву, али не бисмо пристали, нити гласали за санкције братској Русији - нагласила је Вулићева.

Она је указала да је БиХ нефункционална земља због великог броја страних фактора у самој земљи.

- Такозване нижеразредне дипломате, који се играју дипломатије у БиХ, а себи биографије чине богатим, управо су кочничари развојног пута земље ка ЕУ. Република Српска и Руска Федерација имају своје лидере и док је њих, за међусобне односе ја не бринем - рекла је Вулићева.

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ и усвајању новог Изборног закона, Вулићева је навела да је ствар политичког договора три народа и два ентитета да ли ће и какав ће Изборни закон бити донесен, те да БиХ треба Изборни закон који ће обезбиједити свим конститутивним народима да бирају своје представнике, а не као до сада, Бошњаци су "крали" Хрватима члана Предсједништва разним малверзацијама кроз гласове.

- Суштина Изборног закона је да осигура право свим народима. Напомињем, избори су расписани и вјерујем да ће бити проведни по важећим прописима. Остаје да видимо да ли ће Бошњаци и даље користити све механизме на путу ка централизованој БиХ - навела је Вулићева.

Када је ријеч о самовољној одлуци бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка да уведе закон о забрани негирања "геноцида у Сребреници", Вуићева је истакла да се међународна заједница маћехински односи према Републици Српској и српском народу.

- Република Српска тражи поштовање Дејтонског мировног споразума и ништа више од тога. Све одлуке донесене у Народној скупштини Републике Српске /након Инцковог наметања закона/ вид су борбе за српски народ, Републику Српску, земљу, воду, ваздух који Србима у Републици Српској по Дејтонском мировном споразуму припадају. Срби нису геноцидаши. Срби су страдални народ као и други народи током трагичног сукоба у БиХ.

Валентин Инцко је радио по инструкцијама блиске пријатељице, која је у његов живот ушетала по инструкцијама СДА и Бакира Изетбеговића. Мушка заљубљеност и неоствареност коштала је све нас. Данас су односи међу народима у БиХ тим потезом гори него икада. То је један у низу доказа да Бошњаци из СДА управљају међународним представницима у Сарајеву. Љубав, пријатељство, сарадња... шта год само нека је по упутствима "Исламске декларације" с циљем истребљења Срба и Хрвата - рекла је Вулићева.

На питање када представници Републике Српске намјеравају да се врате у заједничке институције БиХ, Вулићева је појаснила да они никада нису бојкотовали рад и да су радили у складу са пословником, обављали своје дужности у посланичким клубовима и на терену.

- СДА и међународна заједница су ти који крше сва људска права и раде на мајоризацији Срба и Хрвата. Активно учествујемо у доношењу свих одлука које су битне за грађане Републике Српске, као и када је ријеч о пројектима од интереса за ФБиХ и БиХ - додала је Вулићева.

Говорећи о односу Републике Српске према европским интеграцијама БиХ, Вулићева је појаснила да Општи оквирни споразум за мир у БиХ и дејтонски Устав БиХ нису препрека за европски пут.

- Европски пут је могућ координацијом и јасним поштивањем уставних надлежности свих нивоа власти, али проблем представља када се под маском ЕУ интеграција покушавају отети ентитетске надлежности или их груписати само на нивоу БиХ - указала је Вулићева.

Она је нагласила да је Република Српска за развојни пут, просперитет и будућност БиХ, али начин на који политичко Сарајево и СДА оптужују Србе и Хрвате, не води ничему.

- Међународна заједница и представници ЕУ морају знати да постоје и друга два народа у БиХ поред Бошњака и да та два народа такође имају своја права. Прије свега, право на живот! У БиХ не постоје услови да се живи слободно, а камоли да слиједимо ЕУ пут. Покажите нам поштовање, дајте нам право на живот и ми ћемо бити најодговорнији партнери - поручила је Вулићева.

Она је оцијенила да је један од основних проблема и неразумијевања у БиХ поштивање "слова", а не "духа" Дејтонског споразума. "Доста је духова, окренимо се будућности, уз постојећи уставни оквир", поручила је Вулићева.