latinica  ћирилица
29/05/2022 |  11:44 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

"Златна палма" за "Троугао туге"

Остварење шведског режисера Рубена Остлунда "Троугао туге" добитник је "Златне палме" за најбољи филм на Канском филмском фестивалу.
Филмска трака - Фото: илустрација
Филмска тракаФото: илустрација

Остлунд је изјавио да је на почетку стварања екипа имала само један циљ, а то је да "покушају да направе филм који ће забавити публику и садржајем подстаћи на размишљање".

- Жељели смо да их забавимо, да себи поставе питања, да имају о чему да причају када се заврши приказивање филма - рекао је Остлунд.

Истражујући појмове љепоте и привилегија, филм шаље двоје модела на луксузно крстарење, да би у једном тренутку били остављени на пустом острву са шаком особља и гостију милијардера. Испоставља се да чистач јавног тоалета има најбоље вјештине преживљавања, па се тако изокрену друштвене структуре.

- Са Остлундом је ствар у томе да вас насмије, али и натјера на размишљање. Небитно коју сферу дотиче, сигурно ћемо видјети свијет другачије - наводи се у рецензији магазина Варајети.

Током 75. Међународног фестивала у Кану, који је завршен синоћ, за "Златну палму" такмичио се 21 филм, међу којима су и остварења редитеља Дејвида Кроненберга и браће Жан-Пјера и Лика Дардена.