latinica  ћирилица
29/05/2022 |  13:07 ⇒ 20:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић о разговору са Путином: Добили смо добру цијену гаса

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са шефом руске државе Владимиром Путином договорио повољан аранжман за увоз гаса из Русије, као и да ће за Србију остати цена која се заснива на стопостотној нафтној формули.
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC)

- Имали смо врло добар разговор Путин и ја. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија за нас су наши билатерални односи, а дотакли смо се више ствари. За нас је најважније питање истек гасног споразума послије десетогодишњег трајања 31.маја. Оно што могу рећи да смо главне елементе договорили који су веома повољни за Србију - објаснио је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија до сада добијала гас по цијени базираној на стопостотној нафтној формули, и казао да је то била свакако најбоља цијена у цијелој Европи.

- Договорили смо, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, први елемент на три године, а не на мјесец дана што су неки говорили. То изузетно одговара српској страни - рекао је Вучић.

Он је казао да формула која ће се користити остаје иста и да ће цијена бити веома повољна за Србију.

Остаје да се разговора са Гаспромом, а, како је додао, већ је упутио писмо руководству те компаније, да се разговара о количинама.

Вучић је пренио да је објаснио Путину да је значајном индустријализацијом и привредним напретком Србија повећала количине гаса које троши.

- Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдијевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћићемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просјечна кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи - казао је он.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Пренио је да је изнео Путину и став Србије да жели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски предсједник изнио податке из свог угла.

- Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу како у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем веома коректан и добар разговор - казао је он

Истакао је да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишних капацитета гаса у Србији.

Повезане вијести:

Путин и Вучић договорили наставак снабдијевања Србије гасом