latinica  ћирилица
29/05/2022 |  13:57 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд успио да задржи став упркос притисцима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија води самосталну и независну политику упркос свакодневним притисцима, те истакао да постоји невјероватна потреба свих да воде политику Србије.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Са притисцима живимо сваки дан. Невјероватна је потреба свих да воде политику Србије и сви са стране боље знају какву политику би требало да водимо - рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је истакао да није лако рећи докле ће Србија моћи да издржи водећи самосталну и независну политику, али, како је примјетио "није било лако рећи ни пре 90 дана", прије отпочињања сукоба у Украјини, али је Београд успио да задржи исти став.

Вучић истиче да се на Србију врше притисци, прије свега по питању Косова и Метохије, јер је Западу потребно да се косовско питање што прије ријеши, по могућности признањем самопроглашеног Косова, јер би то оснажило позицију Запада у односу према Руској Федерацији.

Он је указао да су "ти притисци злоупотреба свега", а прије свега ће се тицати Косова и Метохије.

- Управо због тога да се не остави као преседан то косовско решење, о којем су говорили, јер они хоће да кажу да то не може да важи за било кога другог и да је то суи генерис случај, и то је оно што суштински никада није било у свијету - рекао је Вучић.

Упитан за сутрашњу посјету комесара за проширење Оливера Вархељија и посланика Европског парламента Виоле фон Крамон, и очекује ли нове захтјеве за увођење санкција Русији, Вучић је рекао да Фон Крамонова може да говори у своје и у име европарламентараца, а добиће одговор у складу са политиком коју води Србија.