latinica  ћирилица
29/05/2022 |  14:16 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Благојевић: Враћање уставних надлежности Српске - има утемељење у Уставу БиХ

Професор уставног права Милан Благојевић изјавио је да настојање Републике Српске да врати уставне надлежности има утемељење у Уставу БиХ, због чега поступање Републике Српске није, нити може бити неуставно.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Благојевић је нагласио да је Уставни суд БиХ неосновано укинуо декларацију и закључке Народне скупштине Републике Српске.

- Република Српска декларацијом и закључцима о раскиду и повлачењу из одређених споразума о преношењу надлежности није повриједила ниједну одредбу Устава БиХ, јер то повлачење тај устав не забрањује и тиме се не доводи у питање БиХ њен суверенитет и територијални интегритет - рекао је Благојевић Срни.

Према његовим ријечима, Устав БиХ, као једини такав акт у свијету уставности, прописујући право ентитета да међусобним уговором пренесе неку своју надлежност на ниво БиХ, не забрањује ниједном одредбом ентитету да тај споразум раскине и врати ту своју надлежност, те да настави даље да је врши на својој територији, и то као ентитет у БиХ.

Благојевић је навео и да Уставни суд БиХ у својој одлуци оцијенио да је оспореним актима Народне скупштине Републике Српске дошло до повреде Устава БиХ /члан три, став пет, тачка а/, одредбе о међуентитетском споразуму о преношењу надлежности.

Он је истакао да то Уставни суд није могао рећи када та одредба, попут свих осталих у Уставу БиХ, ни на који начин не забрањује ентитетима да заједно или једнострано раскину било који од тих својих споразума и да врате своју уставну надлежност.

Према његовим ријечима, не имавши уставног упоришта да каже да је дошло до повреде Устава БиХ /члан три, став пет, тачка а/, Уставни суд каже да декларација и закључци Народне скупштине нису у складу са Уставом БиХ /члан један, став два и члан три, став три, тачка б/, што је правно неосновано.

- Ни у том погледу одлука Уставног суда није утемељена на савезном уставу. Јер, чланом један, став два Устава БиХ прописано је да је БиХ демократска држава која функционише у складу са законом и на основу слободних и демократских избора - рекао је Благојевић.

Он је навео да Устав БиХ не забрањује ентитетима да раскину споразум о преношењу надлежности и да те надлежности они послије тога наставе поново вршити, истичући да се таквом одлуком и радњама ентитета не поврјеђују ни Устав БиХ као врховни закон, а ни овдашња демократска државност и демократски избори као уставни идеал.

Благојевић је указао да је том уставном одредбом прописано да ће се ентитети у потпуности придржавати Устава БиХ, којим се стављају ван снаге све законске одредбе БиХ и уставне и законске одредбе ентитета које му нису сагласне.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. маја, да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Одлучујући о захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања.