latinica  ћирилица
29/05/2022 |  15:52 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Бебе заражене бактеријом клебсиела стабилно (ВИДЕО)

Бебе из Градишке, заражене вирусом клебсиела, стабилног су здравственог стања, потврдио је директор тамошње болнице. Након овог, није било нових пријављених случајева инфекције, а одјел на којем се бактерија појавила је додатно дезинфикован.
Болница Градишка - Фото: РТРС
Болница ГрадишкаФото: РТРС

Инфекција бактеријом клебсиелом утврђена је код новорођенчета које је у УКЦ пребачено са акушерског одјела, те код бебе старе 15-ак дана, која је раније примљена на педијатријски одјел градишке болнице.

- Имамо информацију од нашег неонатолога, да су бебице у стабилном стању - рекао је Дејан Гвозден, начелник Одјељења гинекологије, Болница Градишка.

Бактерија је, према свему судећи, изолована управо у простору рађаоне. Како је ту доспјела, у болници кажу, не могу са сигурношћу да тврде.

- Када су стигли лабораторијски налази, утврдило се да се ради о појави бактерије клебсиеле у ваздуху. Ми смо тај одјел, односно ту просторију гдје се вршио пород природним путем, измјестили у другу просторију, урадили дезинфекцију и стерилизацију тог простора - каже Рајко Додик директор Болнице Градишка.

Честе дезинфекције простора здравствених установа редован су посао, кажу у Болници Градишка. Међутим, и поред тога, може се очекивати да се повремено десе случајеви попут овога.

- Превенција интерхоспиталних инфекција је уобичајена активност у свакој здравственој установи, гдје се контролом брисева радника, радних површина, санитетског материјала, покушава на све начине спријечити интерхоспитална инфекција. Исто тако, када имамо нешто већу инциденцу одређених инфекција, раде се периодично ванредне провјере - додао је Гвозден.

Након што је простор у којем је бактерија изолована дезинфикован и стерилизован, нових случајева није било. Тренутно је на Одјељењу гинекологије смјештено десет породиља и новорођенчади.