latinica  ћирилица
29/05/2022 |  15:59 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Три деценије од злочина над 56 мјештана српске националности у Г. Јошаници (ВИДЕО)

У Горњој Јошаници код Фоче обиљежена је тридесета годишњица од злочина над 56 мјештана српске националности, које су на Никољдан 1992. године звјерски убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда. Тим поводом, на споменик убијенима, положено је цвијеће и прислужене свијеће.
Помен у Јошници - Фото: РТРС
Помен у ЈошнициФото: РТРС

Преживјели мјештани Јошанице присјетили су се великог страдања Срба на Никољдан 1992. године. Непријатељ је напао изненада. Убијено је 56 Срба, а најмлађа жртва имала је само двије и по године, а најстарија 87.

Мјештанин Дејан Благојевић, који је тог дана изгубио бројне рођаке, комшије, кумове и пријатеље, огорчен је што нико од злочинаца није одговарао.

- У том страшном и великом злочину масакрирања дјеце и старих, десио се један случај који, такође, треба поменути - један њихов војник помогао је једној жени да се спаси са дјецом. Нису сви људи исти, али је пуно злочинаца било и пуно је злочина почињено - рекао је Благојевић.

Село је спаљено до темеља. Дјеца, жене и старци мучени су и звјерски убијени.

Јошаничанин Маријан Кулић, коме је погинула бројна родбина, пита се због чега би дјеца, жене и старци могли бити криви.

Александар и Павле на помен су дошли с дједом, прислужили свијећу и помолили се за покој душа невино страдалих. Они су доказ да морамо његовати културу сјећања на све српске жртве и будуће генерације учити да памте и никад не забораве све жртве свога народа.

Јошаничким мученицима поклонио се и генерал Милан Торбица, представник Минстарства рада и социјално-инвалидске заштите Републике Српске.

Он је истакао да је слобода светиња за српски народ и да је кроз историју увијек страдавао у борби за слободу.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да је поражавајуће да ни након 30 година од страшног злочина нико није одговарао.

- Користим сваку прилику да говорим да пробамо да утичемо на Тужилаштво и Суд БиХ да и српске жртве морају имати правду, да се, према српским жртвама, мора доносити као и према осталим жртвама у БиХ, јер је то једини пут ако желимо истинско помирење, а све остало не води ничему - рекао је Вукадиновић.

Општинске власти су асфалтирале пут до Јошанице како би породице могле лакше да долазе на мјесто страдања најмилијих.

Завршена је и Спомен црква у којој ће се молитвама и парастосом чувати успомена на невино страдале жртве, али како се вјерници надају и новим крштењима и вјенчањима што ће бити велики корак за опстанак Срба на овим просторима.