latinica  ћирилица
29/05/2022 |  16:04 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Обиљежено 30 година одбране Липе и Дан Вучијачке бригаде

Служењем парастоса и полагањем цвијећа и вијенаца на спомен-обиљежје за 264 погинула бораца Војске Републике Српске, редовних војника бивше ЈНА и цивила, данас је у мјесту Липа на Вучијаку обиљежено 30 година одбране овог краја и Дан Вучијачке бригаде.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Дводневна манифестација, која се 21. пут организује под називом "Дан одбране Липе и Вучијачке бригаде" почела је синоћ у мјесту Подновље служењем парастоса у знак сјећања на све страдале српске борце и цивиле са Вучијака и Требаве.

У Цркви Светог Јована Владимира служен је парастос, а на Спомен-обиљежје поред храма вијенце и цвијеће страдалим борцима и цивилима са подручја Добоја, Брода, Дервенте, Вукосавља, Модриче и крајишких јединица положили су бивши саборци, представници Народне скупштине Републике Српске и Срба у институцијама БиХ.

Мирко Стојчиновић, командант Вочијачке бригаде од почетка маја до краја јуна 1992. године, рекао је да се на Липи није бранио само овај простор него Република Српска и српски народ.

- Српски борци супротставили су се регуларним јединицама Хрватске, Хрватском вијећу одбране /ХВО/ и Збору народне гарде, који су са осам бригада напали овај простор из правца Брод-Јоховац са циљем успостављања правца Јоховац-Оџак, те заузимање Добоја - рекао је Стојчиновић Срни.

Он је навео да је у том периоду овај простор уз велике жртве, 150 погинулих и 400 рањених бораца и цивила, сачуван до доласка крајишких јединица, чиме су створени услови за наставак операције "Коридор живота".

Начелник бродске општине Зоран Видић рекао је да је кота Липа, на којој се граниче градови Добој и Дервента, те општине Брод, Вукосавље и Модрича била и остала симбол јединства српског народа у борби за опстанак на вјековним огњиштима.

Он је подсјетио да се у мају 1992. године десио први масовни и организовани прогон 16.000 Срба из Брода, чија су нејач, дјеца, жене и стари преко Липе избјегли у Подновље у општини Добој, те Дуго Поље, Ботајицу, Копрвну и Врањак у општини Модрича.

Видић је рекао да су обиљежавање одбране Липе и Спомен-црква подсјетник на догађаје из Одбрамбено-отаџбинског рата и опомена да се то вријеме не заборави, како се неби поновило.

- Вучијачка бригада је управо на Липи зауставила надмоћнијег непријатеља и спасила животе хиљадама Брођана - нагласио је Видић.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је да се сваке године треба подсјетити на страдања из посљедњег рата, не да би некоме пркосили и инатили се, већ да се јасно каже онима који би нека питања жељели ријешити ратом, да то може бити трагично.

Околић је поручио да сви у БиХ требају живјети у миру и економском просперитету.

- Да Липа није одбрањена и Република Српска била би упитна или би било више жртава за слободу. Зато Липа има историјски значај у одбрани ових територија - рекао је Околић

Предсједник Општинске борачке организације Модрича Жељко Терзић рекао је да је отпор 1992. године на Вучијаку представљао мостобран за каснију борбу, пробој коридора и одбране Републике Српске.

Он је подсјетио да је на линији Модрича-Добој, на планини Вучијак, нарочито коти Липа, заустављен продор регуларних јединица Хрватске и паравојних јединица муслиманско-хрватских снага из правца Брода и Дервенте у дубину српске територије на Требави и Озрену, у коме су за мање од три мјесеца погинула 124 борца и 47 војника ЈНА, бранећи линију одбране дугу 25 километара.

Црква Светог Јована Владимира, спомен-црква страдалим војницима и цивилима са Вучијака, данас је обиљежила крсну славу.

Кум славе градоначелник Добоја Борис Јеринић и парох подновски Милорад Бајбић преломили су славски колач, након чега је за госте уприличен заједнички ручак и културни програм.