latinica  ћирилица
29/05/2022 |  21:57 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Приказан документарни филм "Одбранили смо Приједор"

У Приједору је вечерас премијерно приказан документарни филм "Одбранили смо Приједор", аутора Бориса Радаковића у продукцији неформалне групе "Самопоштовање".
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Тема филма су дешавања у Приједору 30. маја 1992. године када је у нападу муслиманских паравојних формација на град погинуло 15 бораца из редова војске и полиције, а 26 рањено.

Аутор филма Борис Радаковић је изјавио да су у филму кориштене изјаве 13 свједока, људи који су учествовали у одбрани града, тог 30. маја прије 30 година.

Он је навео да су користили архивску грађу Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бањалуке и документе неких других архива.

- Филм крећемо са дијеловима из Другог свјетског рата и о страдању које је задесило српско становништво Приједора и Козаре у том периоду, а које у бившој Југославији није много спомињано и то је био један од разлога, нажалост, крвавих догађаја на подручју Приједора и читаве бивше БиХ - рекао је новинарима Радаковић.

Он је додао да је у питању једна скромна продукција, да је филм рађен три мјесеца и да је на публици да просуди колико је он квалитетан.

Вршилац дужности начелника градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Ранко Колар изјавио је да је прошло 30 година од дана одбране града Приједора и да је 30. мај јако значајан у историји града.

- Поставља се питање зашто филм након 30 година. Углавном су то историјски процеси, а и требало је много времена да се прикупе сви релевантни подаци и да се сними овакав филм заснован на аргументима, чињеницама и доказима о томе шта се дешавало тог 30. маја - рекао је Колар.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица је изјавила да је филм требало и раније снимити.

- Ту су неки догађаји који су претходили овом нападу на Приједор, убиство полицајца Раденка Ђапе и убиство војника ЈНА у аутомобилу под Хамбаринама, све је то довело и до 30. маја, напада на град и одатле су кренули сви догађаји послије у Приједору- истакла је Карлица.

Један од свједока и актера у филму је Драшко Вујић, тадашњи командант седмог батаљона, који каже да му је жао што је изгубљено оволико времена а да ништа није речено "у смислу истине да се зна тачно шта се дешавало, јер то су моменти који су на неки начин каналисали ток рата у будућности".

- Ми смо имали сасвим друге намјере са нашим комшијама, али кад смо доживјели то што смо доживјели, онда се ток рата потпуно промијенио - истакао је Вујић.

Из "Самопоштовања" су изразили захвалност Градској управи која им је, како је речено, указала повјерење да вечерашњом пројекцијом званично почне обиљежавање одбране града, које ће бити настављено сутра.

У Приједору ће сутра бити обиљежено три деценије од одбране и 80 година од првог ослобођења града у Другом свјетском рату.

У 9.00 часова биће положени вијенци испред спомен-плоче у згради Полицијске управе Приједор.

Од 9.30 до 10.00 часова предвиђено је окупљање учесника свечаног дефилеа испред зграде Полицијске управе Приједор.

У 10.00 часова предвиђен је полазак ка споменику борцима одбрамбено-отаџбинског рата, гдје ће бити служен парастос, положени вијенци, уприличено обраћање званичника и приређен пригодан програм.