latinica  ћирилица
31/05/2022 |  14:09 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Политичко Сарајево не поштује подршку Србије територијалном интегритету БиХ (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да политичко Сарајево не поштује чињеницу да Србија и њене институције признају територијални интегритет БиХ.
Жељка Цвијановић и Милорад Додик - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић и Милорад ДодикФото: СРНА

- Они не поштују принципијелност Србије, зато што мисле да Србија стално има неки проблем или желе да га има. Они говоре како ће чак и иницијатива "Отворени Балкан" значити неку велику Србију и жале се на везе и односе које с правом има Република Српска са Србијом - рекла је Цвијановић за телевизију К1.

Предсједница Републике Српске истакла је да је Српска неправедно и без икаквог оправдања већ деценијама изложена различитим притисцима и непринципијелним понашањима страног фактора и указала да се од Српске тражи да се нечега одриче, као што се то тражи и од Србије.

- Оно што сигурно знам јесте да постоји жеља и Србије и Српске да нико никоме не нанесе штету. Србија има толико принципијелан став, и жалим што се он не цијени од свих у БиХ, при чему она има и љубав и одговорност и бригу за Републику Српску, а не спори БиХ, која је по Дејтону састављена од два ентитета и три конститутивна народа и не спори њен територијални интегритет - рекла је Цвијановић.

Она је додала да ни Република Српска, без обзира на измишљене приче и глобалне дезинформације, нема проблем са територијалним интегритетом БиХ.

- Оно што ми тражимо у Републици Српској јесте да се поштује Устав /БиХ/, права која су нам дата и оно на шта смо дали сагласност и то Србија одлично разумије. Не мислим да треба да трпимо или проузрокујемо једни другима штету, али ја сам задовољна нашим односима - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је Српска срећна када Србија напредује зато што то значи и подршку Републици Српској и додала да Србија јесте ослонац Републици Српској и посљедњих година у пуном смислу представља тај ослонац.

Цвијановић је додала да не лобира и не води кампању за некога.

- То нису опасне политичке изјаве, зашто би то биле опасне политичке изјаве ако кажем да имамо користи од сарадње на више терена – у области здравства, просвјете, изједначености по питању приступа многим правима у Србији наших грађана, као и политичко разумијевање, економску интервенцију и заједничке планове да градимо стратешки важне пројекте – објекте од значаја не само за Србију и Српску него за цијели регион, али су ти пројекти блокирани од стране Сарајева - рекла је Цвијановић.

Одговарајући на питање да ли јој смета што је дошло до сусрета предсједника Србије Александра Вучића и Кристијана Шмита, Цвијановић је указала да Српска Шмита не сматра високим представником јер није прошао прописану процедуру, али да јој није чудно што неки страни дипломата води разговоре, јер је "ово свијет у коме треба да се разговара".

- Дипломате без обзира да ли су њихове позиције верификоване или не треба да одржавају контакте. Са аспекта поступања у функцији високог представника, Шмит нема за Републику Српску те капацитете, потенцијале, за тако нешто, али да је то човјек који има своју прошлост, каријеру, позиције, ранија познанства и са предсједником Вучићем и другим функционерима, зашто не - рекла је Цвијановић.

Она је указала да себе не види у разговору са Шмитом, јер би то било злоупотријебљено.

Цвијановић је оцијенила да више не треба да постоји институција високог представника и додала да су се високи представници огријешили о људе у Репбулици Српској и били највећи кршитељи људских права.

- Не желимо да неки појединац, неизабрани странац буде супституција за легално изабране институције, још поготово да ми пријети: "нећете моћи на изборе" - рекла је Цвијановић.

Она је објаснила да политичко Сарајево упорно руши Дејтонски споразум, од када је потписан, и то врло перфидно, и да је зато увијек навијало за високе представнике, јер су ти странци увијек радили у њиховом интересу.

- Срећна сам и задовољна што је Република Српска, поред тих удара успјела уопште да преживи и напредује - додала је Цвијановић.

Она је истакла да су у политичком Сарајеву зауставили или покушавају зауставити све важне пројекте у којима учествује Србија, као што је изградња аеродрома у Требињу.

- "Отворени Балкан" је нешто у чему бисмо сви имали користи, али заслијепљени политичком мржњом у Сарајеву према Србији и Републици Српској, они не виде благодети које тај пројекат доноси. Ми у Републици Српској га заговарамо, али БиХ је састављена на начин, и одлуке се доносе на начин да морате имати једногласност о тим питањима - рекла је Цвијановић.

Она је указала да у БиХ нема унутрашњег разговора јер за то не постоји већинска воља Бошњака која не жели да прича ни са Хрватима ни са Србима, а да када жели да прича, фингира, јер зна да има подршку страних амбасада и високог представника за своје политичке циљеве.

- Сва суштина борбе у БиХ је да Република Српска и већински Хрвати заговарају децентрализацију по узору на многе децентрализоване земље свијета, а бошњачка политика заговара унитаризацију и централизацију - рекла је Цвијановић.

Она је навела да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић не жели да постоји било шта што личи на конститутивност и заговара унитарну, грађанску државу, и подсјетила да је таква била БиХ и "таква је завршила у рату".

- Наша реалност у БиХ је конститутивност и треба је његовати, међутим на нивоу ентитета, она је наметнута, јер по Дејтону била је предвиђена само за заједнички ниво БиХ - подсјетила је Цвијановић.

Она је упозорила да прича Жељка Комшића има лошу намјеру према будућности.

- Ако бисмо мијењали Устав, морамо да поштујемо прописану процедуру и број људи који морају гласати за то. Дакле, немате то и сад хоћете на силу да нас убјеђујете како држава треба да личи, иста да буде каква је била, а она није могла да преживи - рекла је Цвијановић.

Она је додала да, са друге стране, Република Српска жели разговор и договор, али да су њени бројни такви позиви игнорисани.

Цвијановићева је подсјетила да је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик много пута указао да треба да постоји разговор.

- Народна скупштина је донијела закључке којима је сугерисала мени као предсјендику Републике да им се обратим. Ми смо спремни да разговарамо, али они нису зато што, док год имају у позадини овај страни фактор који води микроменаџмент по БиХ, умјесто да посредује, помаже и слично, они рачунају да ће тако добити више него кроз разговор - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла и да су посљедице одлука Уставног суда БиХ неред, јер се не придржава Уставом прописане позиције - не ради на усклађивању ентитетских закона са Уставом БиХ, него креира нова правила.

- Уставни суд је недосљедан – прије неки дан укида политичке акте, декларацију у Народној скупштини, која није закон нити ентитетски устав, а прије неколико година имали смо исту такву апелацију за коју је тај исти суд рекао да није надлежан - навела је Цвијановић.

Она је рекла да је ненормално да стране судије одлучују у једној демократској држави и указала да је један од страних судија написао у мемоарима да су сваки пут прије доношења одлука морали да се консултују са високим представником у БиХ.

- Оно што је написао /на Твитеру/ предсједник Додик, написао је како и јесте "хајде се ви кандидујте да видимо колику подршку имате". Само се кандидујте јер већ јесте политичка страна. Не треба да будете политичка страна, треба да будете неко ко помаже док год сте ту - поручила је Цвијановић.

Одговарајући на питање да ли Република Српска данас разумије позицију Србије и обрнуто, Цвијановићева је рекла да је то обострани интерес и указала да у Републици Српској постоји велико разумијевање за потешкоће са којима се суочавају институције Србије да би успјеле, опстале и напредовале на сваком плану.

- Наравно да је важно и да Србија разумије и захвална сам за то разумијевање за позицију Републике Српске. Много пута се дешавало да можда неки поступак нећемо да направимо знајући да би он био евентуално штетан за Србију, али знам да и Србија води на исти начин рачуна о Републици Српској - рекла је Цвијановић.

Напомињући да су у БиХ трајно компликовани односи, Цвијановић је указала да је у интересу Српске да увијек може да се обрати за помоћ Србији.

- У интересу нам је да очувамо оно што јесте супстанца Репбулике Српске, а да та супстанца има своју адресу, која се зове Република Србија и ми смо захвални што та адреса постоји и ту можемо да се обратимо и за помоћ, али политика је сложена ствар, то су компликовани односи, и у оквиру тога морамо да разумијемо и нијансе, а не само да гледамо неке основне појаве - закључила је Цвијановић.