latinica  ћирилица
31/05/2022 |  17:22 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Усвојен ребаланс буџета Републике Српске (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас, по хитном поступку, ребаланс овогодишњег буџета Српске од 4,3 милијарде КМ.
НСРС - Фото: СРНА
НСРСФото: СРНА

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да ће значајан дио вишка прихода који су остварени у буџету бити усмјерен грађанима, односно 218 милиона КМ, док ће 40 милиона КМ бити дозначено привреди и 90 милиона КМ за инвестиције.

Посланици су усвојили по хитном поступку и Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину.

Након тога, посланици су размотрили Приједлог закона о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској по хитном поступку, те Приједлог закона о допуни Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, такође по хитном поступку.

Посланици су разматрали и Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Приједлогом закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма уређује се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, као нематеријалног културног насљеђа, истакла је данас у Бањалуци министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

- Јединствен приступ очувању језика српског народа и ћириличког писма, као нематеријалног културног насљеђа, подразумијева обавезу свих органа, организација и других правних лица да, приликом коришћења ћириличког писма у правном промету, користе стандардизовани облик ћириличког писма, поштујући његов интегритет и штитећи његову културну вриједност - рекла је Тривићева у Народној скупштини Републике Српске образлажући законско рјешење.

Она је навела да ће новчаном казном од 1.000 КМ до 5.000 КМ бити кажњен орган, организација и друго правно лице уколико приликом коришћења ћириличког писма у правном промету поступа супротно овом закону.

Тривићева је нагласила да ће доношење овог закона имати позитиван утицај, јер се осигурава заштита и очување језика српског народа и ћириличког писма као нематеријалног културног насљеђа.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем по хитном поступку Приједлога закона о допунама Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства.

Предвиђено је да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјени Закона о порезу на доходак.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о доприносима.

Наставак сједнице заказан је у 10.00 часова