latinica  ћирилица
01/06/2022 |  11:19 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Милуновић: Скратити вријеме издавања радне дозволе странцима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић објаснио је у Народној скупштини да је основни разлог због кога су предложене допуне Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства садржан у потреби да се поједностави процедура за прибављање докумената који се прилажу уз захтјев послодавца за издавање радне дозволе за рад странаца и скрати вријеме издавања радне дозволе.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Он је, образлажући размотрени Приједлог закона о допунама Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства по хитном поступку, рекао да би поједностављене процедуре требале допринијети рјешавању тренутног недостатка потребне радне снаге у Републици Српској.

Милуновић је рекао да је предложеним законским рјешењем предложен нови члан којим се прописује рок од 15 дана филијали Завода за запошљавање Српске за доношење рјешења којим одлучује о захтјеву послодавца за издавање радне дозволе за рад странаца.

- Врши се допуна постојећег Закона којим се даје могућност да љекарско увјерење странцу поред здравствене установе Републике Српске може издати надлежни орган земље поријекла или земље уобичајног боравка странца - каже Милуновић.

Он је рекао да је предложеном допуном Закона прописано да уколико филијала Завода изда радну дозволу на основу љекарског увјерења које је издала земља поријекла или земља уобичајеног боравка странца странац је дужан прије заснивања радног односа приложити Заводу љекарско увјерење које је издала надлежна здравствена установа Српске.

Дио опозиционих посланика у парламенту Српске током скупштинске расправе указао је на проблем одласка радне снаге из Републике Српске у земље Западне Европе и окружења те указали да се тај проблем треба ријешити повећањем плата.