latinica  ћирилица
01/06/2022 |  15:13 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Свако разматра ситуацију у БиХ, а премало зна о стварним приликама (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас, говорећи о усвајању коначне верзије резолуције о БиХ Европске народне странке, у којој није наведен термин легитимно политичко представљање, да свака групација у оквиру Европског парламента може да разматра шта год хоће, те да тиме износе политички став према нечему,
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- То су политички акти, они показују одређене орјентире, стремљења на начин како посматрају одређене ствари, али у неком извршном смислу немају никакву функцију па тако немају ни ти акти уколико иза тога не буде услиједило нешто друго. Међутим, не може услиједити нешто друго зато што овдје имамо Устав и легитимна политичка тражења која долазе од представника конститутивних народа који су уставна категорија - рекла је предсједница Српске.

Она је истакла да је непримјерено да свако разматра одређену ситуацију у БиХ и даје своје ставове, попут разних институција из иностранства, а да при томе премало знају о стварним приликама у БиХ.

Додале је да поједини покушавају генерализовати одређене ствари и подвести их под неке своје матрице које су направили и назвали европским вриједностима.

- А у ствари у БиХ живе конститутивни народи и као такви су препознати у Уставу и имају право да захтијевају да буду представљени у скаду са оним што им је дато као уставно право - изјавила је предсједница Српске.