latinica  ћирилица
01/06/2022 |  15:56 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Мирјанић: БиХ данас није демократска ни суверена земља

Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић тврди да БиХ данас није суверена и демократска земља и да не постоји владавина права.
Жељко Мирјанић - Фото: РТРС
Жељко МирјанићФото: РТРС

Мирјанић је појаснио да је БиХ само према преамбули Устава, демократска, суверена и независна земља у којој постоји владавина права.

- Ми правници се морамо залагати да се та преамбула поштује. Хоћемо да живимо у демократској земљи у којој се поштује владавина права и правна струка - рекао је Мирјанић, поред почетак конференције "Надлежности Републике Српске према Општем оквирном споразуму за мир у БиХ" у организацији Студентског савеза Правног факултета.

Он је навео да су конференцију о Уставу БиХ и надлежностима Републике Српске према Општем оквирном споразуму за мир у БиХ приредили студенти који хоће да у томе учествују.

Мирјанић је истакао да се мора обезбиједити да генерације које долазе, прије свега, оне које ће водити земљу, а то су правници, знају који су то проблеми од ступања на снагу Дејтонског мировног споразума до данас и да је то страшан притисак на институције Републике Српске и њене представнике на нивоу БиХ да се изврши често неуставан пренос надлежности кроз недемократске методе и без уставно-правног основа.

- То се, наравно, оправдава причом о уставној еволуцији, а уставна еволуција то није - истакао је Мирјанић и појаснио да уставна еволуција значи да се кроз уставне амандмане мијења устав сагласно вољи народа и грађана једне земље.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је новинарима да је ова конференција добар потез студената Правног факултета, јер су то питања круцијална за Републику Српску и БиХ и представљају суштину политичких дебата и свих политичких конфликата у посљедњих неколико година и више, те се нада да ће донијети и одговоре на нека питања.

Он је навео да је Дејтонски мировни споразум у основи темељ БиХ који се упорно покушава изигравати од политичког Сарајева, иако је поприлично јасан и не оставља простор за различита тумачења.

- Дејтонски мировни споразум поставио је БиХ као уговорену државу, а кад је нешто уговорено ту постоје стране које су се усагласиле о тим ставкама међународног мировног уговора. Једна од тих страна је и Република Српска - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је Дејтонски мировни споразум данас у фази рушења од политичког Сарајева и западних центара моћи које подржавају такву врсту централизације и унитаризације БиХ, која је уствари изигравање Дејтона.

- Тај Дејтонски мировни споразум је поставио врло јасне одредбе и не оставља пуно простора за различита тумачења, међутим, често смо у прошлости могли да чујемо ријеч `дух споразума`, а то је нешто што правна струка не познаје и што се не може разматрати као озбиљна ствар - рекао је Тегелтија.

Он је прецизирао да је један од најважнијих анекса тог споразума Устав БиХ који је дефинисао и надлежности, како заједничких органа на нивоу БиХ, тако и ентитета, а да је "дух споразума" некаква политичка замисао, која није садржана у Дејтонском споразуму.

Тегелтија је навео да у данашњој ситуацији, гдје је круцијално питање дистрибуција надлежности унутар БиХ између заједничких институција и ентитета, циљ ове конференција размјена мишљења из различитих углова и искустава, те очекује да ће послужити да се у најмању руку разјасне неке стране Дејтонског споразума које је неко учинио спорним у политичком Сарајеву.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да не постоји начин за двострука тумачења Анекса четири Дејтонског мировног споразума, односно Устав БиХ.

Којић је истакао да је Дејтонски споразум врло јасан и децидан само што је кроз активности високих представника који су ишли на руку бошњачким жељама унитаризације БиХ и под силом и пријетњом међународне заједнице у потпуности девастиран као међународни споразум.

Као апсурдну ситуацију навео је наметање закона о Суду БиХ, иако сваки правник, па и студент права зна да је елементарна ствар, да би донијели неки закон, мора постојати уставни основ, који не постоји у Уставу БиХ.

Којић каже да је слово Дејтонског споразума и Устава врло јасно и једноставно за тумачење само што неко други покушава да изврће оно што пише или да силом намеће оно што не пише да би створио унитарну БиХ, односно у потпуности развластио Републику Српску.

Он је додао да су институције Републике Српске у потпуности опредијељење за враћање отетих надлежности, што је један процес и не може да се деси преко ноћи, као што је процес био отимање надлежности Републике Српске.

- У том смислу донесени су закључци у Народној скупштини, међутим имате Уставни суд БиХ који би требало да тумачи уставност закона, законитост подзаконских аката, а он се претворио у уставотворца и неког ко је доносилац, чини ми се, жеље да се донесе неки нови устав. То ми из Републике Српске нећемо и не дозвољавамо - истакао је Којић.

Он је рекао да млади људи, који ће бити будући носиоци значајних функција у Републици Српској, досљедно слиједе политике које се сада проводе.

Представник Студентског савеза Правног факултета Дејан Срдић истакао је да је тема надлежности Републике Српске од виталног значаја и интереса за сам интегритет Српске и српског народа, те да је Правни факултет институција из које треба да крене битна расправа о овој теми.

Он је рекао да се студенти права посвећују изучавању правног система од почетка студирања и да се конкретно изучавајући предмет Уставно право, које је једно од тема данашње конференције, упознају о самим основама, што ће им обогатити знање.

- Закључци ће нам помоћи да боље разумијемо тему и да у будућности допринесемо значају и опстанку Републике Српске без обзира на све ударе које очекује - закључио је Срдић.

Покровитељ конференцију под називом "Надлежности Републике Српске према Општем оквирном споразуму за мир у БиХ" у организацији Студентског савеза Правног факултета је кабинет предсједника Владе Републике Српске.