latinica  ћирилица
01/06/2022 |  16:49 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Задруга Клековача знатно доприноси развоју општине и Републике

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Дринићу да је Пољопривредна задруга "Клековача", која окупља мале пољопривредне произвођаче из шире околине ове општине, својим радом знатно доприноси развоју локалне заједнице, али и цијеле Републике Српске.
Жељка Цвијановић, Клековача - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, КлековачаФото: РТРС

Цвијановић је након састанка са представницима ове задруге изразила задовољство исказаним знањем, ентузијазмом и начином реализације одређених планова и идеја младих људи.

- Млади су овладали послом у пољопривреди, али и препознали интерес локалне заједнице и малих пољопривредних произвођача које су окупили у Задрузи, као и значај сарадње са институцијама на локалном, али и републичком нивоу и да на тај начин могу да рачунају на додатну подршку за реализацију будућих планова - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да подржава планове Задруге да прошири производњу, обогати свој асортиман и да осваја што већа тржишта.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је значај задруга које окупљају мале пољопривредне произвођаче, који не могу сами да успију да се пласирају на тржишту.

- Циљ нам је да им помогнемо редовним средствима из аграрног буџета, али и средствима из одређених пројеката. Задовољство је видјети да та подстицајна средства расту, што значи и да се развијају газдинства и повећава домаћа производња - рекао је Пашалић.

Он је најавио да ће задруга Клековача и у будућности добијати подршку Министарства, те истакао да је на састанку било ријечи о новим пројектима и проширењу Задруге, што ће допринијети и развоју општине Дринић.

Директор Пољопривредне задруга Клековача Радомир Вукелић рекао је да ова задруга има више од 50 коопераната, те изразио задовољство што су се ове године повећавале сјетвене површине.

- Повећали смо и старт-ап пакете, уз подршку ресорног министарства, али и кроз директну помоћ од задруге како би се кооперанти лакше одлучили на сарадњу - рекао је Вукелић.

Он је захвалио Цвијановићевој и Пашалићу за посјету и што су препознали квалитетну причу и идеје које има Задруга, као и за подршку коју дају за реализацију пројеката и даљи развој.

- План нам је да проширимо асортиман у ратарству на житарице, као што су просо, па можда и дурум пшеницу, а надам се и да ћемо бити први који ћемо поставити мљекомат у Бањалуци, ради очувања краве буше – сорте која је угрожена - рекао је Вукелић.