latinica  ћирилица
02/06/2022 |  20:07 ⇒ 03/06/2022 | 08:04 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије предводио спасовданску литију (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Порфирије предводио је спасовданску литију у Београду, којом је обиљежена крсна слава престонице Србије.
Спасовданска литија у Београду (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Спасовданска литија у Београду (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Литија, која је ове године организована под слоганом "Београд се моли за мир", кретала се од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве, а у њој је учествовало хиљаде Београђана и гостију главног града, међу којима је и седамдесеторо дјеце са Косова и Метохије и из Црне Горе.

Литијски крст носио је прослављени српски ватерполиста Стефан Митровић, који је био на челу поворке, а за њим су ишли патријарх Порфирије, архијереји и свештенство Српске православне цркве, гардисти Војске Србије, челници Града Београда, радници и функционери градских предузећа и бројни грађани.

Централним градским улицама ношени су Свето Јеванђеље, икона Пресвете Богородице Тројеручице и мошти и иконе Светога деспота Стефана и Свете Петке.

Литија се кратко зауставила на Славији, гдје је патријарх Порфирије прочитао одломак из Јеванђеља по Матеју.

Крсни ход завршен је на платоу испред Храма Светог Саве молебаном за мир, који је служио патријарх Порфирије.

Спасовданска литија у Београду (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Његова светост служио је јутрос у Вазнесењској цркви Спадовданску литургију, којом је почело обиљежавање крсне славе Београда.

Прослава Спасовдана у главном граду Србије завршава се културно-умјетничким програмом испред Храма Светог Саве, гдје наступају дјечји хор "Чаролија", Културно-умјетничко друштво "Абрашевић", ансамбл Војске Србије "Станислав Бинички" и Зоран Костић Цане са бендом "Веронаукси".