latinica  ћирилица
03/06/2022 |  10:58 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Додик: На сједници НСРС обратиће се Калабухов (ВИДЕО)

На посебној сједници НСРС која је сазвана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, обратиће се амбасадор Русије у БиХ, Игор Калабухов.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да су анкетирани амбасадори и да се одазвао само амбасадор Русије.

- Ми смо акентирали амбасадоре, а онда су други рекли да неће доћи ако ће бити присутан руски амбасадор. Онда ми, да не би дошли у прилику да им шаљемо позиве које ће они игнорисати, нисмо их ни позвали. Руски амбасадор је исказао интерес да дође и ми то поштујемо, као што би поштовали и друге који би дошли на састанак, рекао је Додик и додао да сматра да је прикладно да се не зову оне који не желе да дођу.

Он је нагласио да је по дефиницији Народна скупштина Републике Српске највиши законодавни орган и политички орган у Српској. Политичка питања везана за геостратегију су, истиче, у надлежности Српске имајући у виду да се Предсједништво БиХ бави питањима међународне спољне политике.

- Незаобилазна улога Народне скупштине је да расправља ако се потегне вето у Предсједништву БиХ. Зато сам хтио да обавијестим скупштину са сазнањима које имамо везано за актуелни тренутак који имамо на међународном политичком плану а који је резултат сукоба у Украјини - нагласио је Додик.

Додик је додао да би у Народној скупштини требало да се изнесу виђења на који ће се начин кретати свијет и како ће се Српска односити према томе.

- То би требало да буде интересантна расправа и ја позивам посланике да буду креативни - закључио је Додик.

Подсјећамо, сједница је заказана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је за сједницу предложио једну тачку дневног реда - "Разматрање информације о међународној, политичкој и безбједносној ситуацији - мјесто и улога Републике Српске".