latinica  ћирилица
03/06/2022 |  15:31 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Скривене намјере у покушају дискредитовања успјешног изласка на лондонску берзу

Министарство финансија Републике Српске ради објективног информисања јавности, а у вези са текстом који је јутрос објављен на порталу Капитал, саопштава да Влада Српске и Министарство финансија Српске никад нису засновали уговорни однос са фирмом Synergy Wealth Management с.а. из Женеве ни по једном послу, нити за било какве активности, а посебно не за послове савјетовања за емисију обвезница која се десила у априлу 2021. године на Лондонској берзи, саопштено је из овог Министарства.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Деманти преносимо у цијелости:

Комплетна припрема за емисију, укључујући израду Проспекта и Презентације и све пратеће документације за емисију еврообвезница на Лондонској берзи су радили државни службеници Министарства финансија и Владе Српске, заједно са правним и финансијским савјетницима са којима је Министарство финансија склопило уговоре, а на које је претходну сагласност дала Влада Српске.

Међу тим савјетницима није било фирме Synergy Wealth Management, нити су били ангажован Душан М. Пајић и адвокат Милош Стевановић.

Оштро демантујемо да је на званичном документу "Request for proposal" (Захтјев за приједлогом), који се односио на емисију обвезница из 2021. године на Лондонској берзи, а кога је потписала министарка финансија Зора Видовић, као један од прималаца приједлога за финансирање Српске одређен и Душан М. Пајић, јер се из документа који је званично отпремљен види да је за пријем понуда задужена једино помоћница министра за управљање дугом Бојана Васиљевић Пољашевић.

Комуникацију са потенцијалним инвеститорима, како то налажу правила међународне емисије обезница, имале су искључиво ангажоване банке – финансијски савјетници са којима је Министарство финансија Српске потписало уговор о пословној сарадњи.

Сви ангажовани правни и финансијски савјетници, као и државни службеници који су водили ову емисију могу да потврде да горе поменута компанија Synergy Wealth Management никад није учествовала у било којем сегменту емисије обезница на Лондонској берзи 2021. године, а самим тим није заслужна за њен успјех, нити има основа да фактурише своје услуге.

Да је учестовала у било којем сегменту располагали би подацима и знали би са којим инвеститорима је преговарано, те ко су купци на примарном тржишту, али би исто тако знали да имамо обавезу да заштитимо податке о инвеститорима, што је прво правило и пракса у берзанском пословању.

Компанија Synergy Wealth Management је само једна од консултантских кућа која је у протеклом периоду нудила Министарству финансија Српске своје услуге.

На њихову иницијативу,почетком 2021. године је одржан састанак како би се сагледао приједлог њихове понуде, те могућности сарадње.

С обзиром на то да услови уговора нису били прихватљиви за Републику Српску, процијењено је да није сврсисходно покретати процедуру јавних набавки у складу са одредбама Закона о јавним набавкама БиХ, односно да је посао могуће завршити сопственим ресурсима.

У поменутом уговору о стратешкој сарадњи који је понуђен Министарству финансија био је наведен износ накнаде за рад консултанта у износу од 250.000 евра.

Имајући у виду да у изјави за Капитал ова компанија тврди да им је министарка понудила 300.000 евра за њихове услуге, што су они одбили, постављамо питање себи, а и јавности "ко то не би прихватио 50.000 евра више од траженог износа?".

Оштро демантујемо тврдње да је приједлог компаније Synergy Wealth Management за провизију био 0.5 одсто износа емитованих обвезница, као и наводе да им је министарка финансија понудила 300.000 евра.

Министарство финансија се према компанији Synergy Wealth Management јасно одредило да му нису потребне и да не прихвата њихове услуге, односно понуду, а у прилог тврдњи Министарства финансија говори и електронска пошта коју су добили 1. фебруара 2021. године у којем се наводи да "...док не регулишемо Ваше и наше уговорне односе, не контактирате са банкама и адвокатским кућама како би се избјегла свака могућност нејасноћа и забуна у комуникацији са истим. У том смислу Вас обавјештавамо и да конференцијски састанак са банкама и адвокатима 03.02.2021. године кога сте у посљедњем дијелу Вашег писма предложили, није у складу са динамиком наших предвиђених активности".

 

 

Вјерујемо да су овакви малициозни текстови и потпуно неосноване тужбе продукт скорашње пресуде арбитражног суда у Вашингтону када је Република СРпска изгубила спор по тужби предузећа из Словеније, те да је ово покушај да се на овај начин „изнуди“, било која марка из буџета Републике Српске, а на штету наших грађана и привреде.

 

 

Министарство финансија и Влада Републике Српске остаје посвећено бржем расту и развоју привреде и друштва Републике Српске што ће за резулат имати добробит за сва њена правна и физичка лица.

 

 

 

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА