latinica  ћирилица
04/06/2022 |  18:43 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Лавров за РТРС: Запад подстиче Сарајево да доноси одлуке без мишљења Српске (ВИДЕО)

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је у интервјуу за РТРС да Запад покушава нелегално да подстиче дјеловање Сарајева да доноси спољно-политичке одлуке без било каквог узимања у обзир мишљења Републике Српске и да је то најгрубље кршење Дејтона.
Интервју - Сергеј Лавров за РТРС - Фото: РТРС
Интервју - Сергеј Лавров за РТРСФото: РТРС

На питање како Русија види став БиХ о питању санкција, с обзиром на дјеловање појединих амбасадора без институционалних одлука, Лавров је рекао да став Босне и Херцеговине има значај само ако се ослања на принципе Дејтона, који гласе да се све одлуке доносе само на основу сагласности два ентитета и три конститутивна народа.

У великом интервјуу за Радио телевизију Републике Српске у Москви, Лавров је одговарао на питања о сукобу у Украјини, санкцијама Запада, притисцима на Републику Српску, предстојећем доласку у Србију.

Тема разговора била су и очекивања Сарајева да Кристијан Шмит наметне одлуку и забрани кандидатуру српском члану Предсједништва БиХ и лидеру СНСД-а Милораду Додику на предстојећим изборима. Шеф руске дипломатије одговорио је - да ли неко ко нема сагласност у Савјету безбједности може да донесе и наметне било какву одлуку.