latinica  ћирилица
04/06/2022 |  20:35 ⇒ 05/06/2022 | 07:32 | Аутор: РТРС

Лавров за РТРС о Украјини: Кијевски режим подстицао нацистичку праксу, Европа мирно гледала (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске да је Запад прећуткивао оштрину проблема у Украјини и да се створио утисак да се у овој земљи прије 24. фебруара ништа није дешавало. "Током година саботирања Минског споразума убијено је 14.000 цивила", рекао је Лавров.
Интервју - Сергеј Лавров за РТРС - Фото: РТРС
Интервју - Сергеј Лавров за РТРСФото: РТРС

Лавров је истакао да је све почело "давно, у најмању руку 2014. године када су, упркос гаранцијама Француске, Њемачке и Пољске, које су подржале договор постигнут између тадашњег предсједника Украјине и опозиције, ујутро сљедећег дана након потписивања документа неонацисти и ултрарадикали преузели власт у Украјини, а Њемачка, Француска, а и цијела ЕУ заједно са њима, једноставно показали своју беспомоћност и слабост".

Додао је да се то наставило када су "неонацисти, који су освојили власт у Украјини, 2. маја у Одеси наживо спалили 50 људи и 2. јуна, када су украјинске оружане снаге и борбена авијација бомбардовали центар Луганска и друга мјеста на истоку земље".

- /Бомбардовали су их/ само због тога што су одбили да прихвате резултате антиуставног државног удара, што су одбили да живе у оквиру неонацистичких правила, потпуно русофобских, потпуно екстремистичких, који заправо, понављају све темељне традиције Трећег Рајха и поштују као јунаке оне људе који су у то доба сарађивали са нацистима - рекао је Лавров.

Лавров каже да је Мински споразум из 2015. године био шанса да се очува територијални интегритет Украјине, те да не би било разлога за одбрану Донбаса када би овај споразум био испуњен.

Истакао је да је ЕУ на примјеру Минског споразума и Споразума о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији доказала да нема кредибилитет, да не може да поштује договор и нема жељу да убиједи Кијев и Приштину да испуњавају своје обавезе. 

- Успут, у случају са Минским споразумом, још је занимљивије зато што је тај договор био одобрен од стране Савјета безбједности Уједињених нација и без обзира на то ЕУ је пљунула на њега и погазила исто као Америка. Они су све радили како би подстицали кијевски режим у погледу његових русофобских активности - тврди Лавров.

Лавров каже да је испуњење Минског уговора годинама саботирано те је, "умјесто пружања права коришћења руског језика у Донбасу, кијевски режим забранио и руско образовање, медије, у културу и књижевност и истовремено законодавно подстицао неонацистичку теорију и нацистичку праксу, укључујући стварање одговарајућих батаљона и јачање ових симбола који су, у ствари, такорећи прославили хитлеровску Њемачку".

- И то што је Европа све то мирно гледала, натјерало је многе наше историчаре и научнике и политологе да се сјете како се Европа на почетку односила према Хитлеру и колико европских замаља је мобилисало војнике у војску Трећег рајха - рекао је Лавров.

Нагласио је да је Русија више пута, упоредо са захтијевањем поштовања Минског споразума, подсјећала Запад на то да ће се његова политика ширења линија НАТО лоше завршити.

Лавров каже да нема сумње да је Запад наоружавао Украјину и стварао базу како би пријетили и суздржавали Руску Федерацију.

- Ево зашто ми нисмо имали другог избора него да признамо оне републике, које су морале да добију од Украјине свој посебан статус и да остану у саставу Украјине, односно на које су украјинске наоружане снаге, тзв. украјински национални батаљони наставили агресивни наступ - истиче он.

Лавров каже да му је жао да се у Европи ствара утисак као да прије почетка руске специјалне војне операције у Украјини - 24. фебруара, нико није разумио шта се дешава.

- Сваког дана су пуцали током година саботирања Минског споразума, 14.000 цивила је било убијено у директном пуцању на градове, цивилну инфраструктуру, укључујући школе, болнице, вртиће - навео је министар спољних послова Русије.

Додао је да западни политичари нису хтјели да се дотичу ове теме у медијима, јер нису хтјели да њихово становништво и гласачи разумију шта се у стварности дешава.

- И, знате, када је недавно предсједник Путин окарактерисао САД и Запад, на чијем су тренутно челу, као империју лажи. Та империја лажи се одавно формирала. И филтрирање медијског простора, директно кршење обавеза у оквиру ОЕБС-а, да се обезбиједи слободни неометани приступ било којој информацији, како изворима у својој земљи тако и у иностранству, Запад је то све одавно сахранио - нагласио је Лавров.

Лавров је рекао да је Украјина монета за поткусуривање и инструмент Запада којим покушава поразити Русију.

- Украјина је једна ситница, монета за поткусуривање, инструмент којим манипулишу САД и Велика Британија, англосаксонски колектив који је сад на челу Запада и којем су у потпуности послушни и НАТО и ЕУ која је изгубила своју самосталност већ неко вријеме и, наравно, диригује Украјинцима као инструментом за суздржавање Русије, како сад кажу, за исцрпљивање Русије, као и инструментом који ће на борбеном пољу поразити Русију - рекао је Лавров.

Он је истакао да Запад не дозвољава Украјини да води преговоре, наводећи да је Русија прије два мјесеца прихватила украјинске приједлоге као основу за проналажење рјешења, али да је Запад већ сљедећег дана забранио Украјинцима да настављају тај процес, те су након тога пооштрили став.

- Направљена је провокација у Бучи, која је на најочигледнији начин апсолутно исценирана. Три дана након што су руски војници отишли из Буче, тамо су људи живјели и градоначелник се возио улицама, и само три дана касније су нашли неке лешеве. Успут, до данас, имена погинулих која су показивали у западним медијима и на друштвеним мрежама - нико није предочио имена. Нико није дао информације на који начин су били убијени, какве су повреде задобили - рекао је Лавров, додавши да "то још једном показује да Запад не жели да даје никакве чињенице".

Лавров каже да је за "Запад врло важно да убаци провокацију, да од тога направи велику буку, а онда када људи почињу да се распитују, ставља то на страну и измишља нове лажне вијести".

- Наравно, ви видите како су напумпали Украјину тешким наоружањем, сад Американци дају и тешке вишецјевне бацаче ракета, одмах су се уплели Енглези, који су вјероватно чекали дозволу из Вашингтона. И кад Британци кажу - и ми ћемо дати ракетне системе, то је јако ризично. Они изјављују да са Русима ратују Украјинци и гину Украјинци, и кажу - нека их, нека гину, а ми им само дајемо оружје, које ће на крају крајева довести до смрти још већег броја Украјинаца, а у Мариупољу и Азовстаљу су били ријешени сви задаци и то са минималним губицима - навео је министар спољних послова Русије.

Он је подсјетио и да је руски предсједник наложио да Азовстаљ буде опкољен и да не буде јуриша, те да су се након тога, како је рекао, у резултату опсаде убице-крволоци из Азовског батаљона само предали.

Када је ријеч о санкцијама које су уведене Москви, министар је нагласио да су се посљедице увођења санкција више одразиле на саму Европу него на Русију која се након тога окренула сопственим снагама и поузданим партнерима.

Када је ријеч о шестом пакету санкција и ограничењу испоруке нафте морским путем, Лавров је рекао да нафта уопште не почива на политици, јер нафтно тржиште не прати политичке хирове и налоге.

Истакао је да је Русија већ давно изгубила вјеру у поузданост и спремност за договор западних колега послије 2014. године, кад су биле уведене тзв. кримске санкције као, како је рекао, освета за исказивање слободне воље становника Крима.

Он је нагласио да је Русија тада почела, прије свега, да рачуна на сопствене снаге и контакте са поузданим партнерима, а као резултат предузетих мјера, претворили се у највећу пољопривредну државу, док је раније увозила велике количине пољопривредних производа.

- И сада нема никакве сумње да су се сви ти пети и шести пакети одразили на Европу. Рекли сте да тамо пада животни стандард, инфлација је у порасту, успорио се темпо пораста и појавио се појам"нови сиромаси" - навео је Лавров.

Министар спољних послова Русије је истакао да, иако људи трпе проблема које долазе са порастом цијена и сиромаштва, десетине милијарди долара и евра иду на наоружање Украјине.

- Извлачимо једну лекцију – да више никад у будућности не смијемо да се ослонимо на ове људе. То не значи да нећемо са њима уопште разговарати. Они ће престати да лудују па се некад смирити и онда ћемо видјети шта ће рећи - истакао је он.

Лавров је поручио да Русија од сада и заувијек не смије да дозволи да неке критичне сфере живота државе и народа зависе од инвестиција и технологија западних земаља.