latinica  ћирилица
05/06/2022 |  07:29 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Лавров за РТРС: Руска економија се никад више не смије ослањати на Запад (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров говорио је у ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске, између осталог, и о санкцијама уведеним Русији, посљедицама по европску привреду и стању руске економије.
Сергеј Лавров - Фото: РТРС
Сергеј ЛавровФото: РТРС

Лавров је истакао да је Русија већ давно изгубила вјеру у поузданост и спремност за договор западних колега послије 2014. године, кад су биле уведене тзв. кримске санкције као, како је рекао, освета за исказивање слободне воље становника Крима.

- Успут, на Косову није било никаквог реферандума, а на Криму је био. И на гласању су присуствовали бројни инострани посматрачи, не у име држава, него одговорних друштвених организација, просто часни људи, који су хтјели да виде све својим очима. И због те воље и одсуства жеље да се потчине нацистичком режиму који је дошао на власт државним превратом, упркос гаранцијама Запада да се то неће десити, нама су увели санкције - рекао је Лавров.

Он је нагласио да је Русија од тог тренутка почела, прије свега, да рачуна на сопствене снаге и контакте са поузданим партнерима.

- Као резултат предузетих мјера, ми смо се претворили у највећу пољопривредну државу, а раније смо увозили велике количине пољопривредних производа. И сада нема никакве сумње да су се сви ти пети и шести пакети одразили на Европу. Рекли сте да тамо пада животни стандард, инфлација је у порасту, успорио се темпо пораста и појавио се појам "нови сиромаси" - навео је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да, иако људи трпе проблема које долазе са порастом цијена и сиромаштва, десетине милијарди долара и евра иду на наоружање Украјине.

- Њемачка је рекла да јој није важно да подржи Нијемце у тешком периоду када расту цијене, већ да издвоји сто милијарди долара за милитаризацију своје земље. Многе у Европи, то наравно подсјећа на изјаве Њемачке да ће се претворити у водећу војну државу у Европи, не схвата се толико безазлено, бар за неке људе - рекао је он.

Када је ријеч о шестом пакету санкција ЕУ и ограничењу испоруке нафте морским путем, Лавров је рекао да нафта уопште не почива на политици, јер нафтно тржиште не прати политичке хирове и налоге.

Поручио је да Русија већ има алтернативна тржишта на којима је повећала продају и не само да нема никаквих губитака у буџету, већ ће и битно повећати добит од извоза енергената.

- Једино што ми из тога за себе извлачимо и то још једном да истакнем - извлачимо једну лекцију – да више никад у будућности не смијемо да се ослонимо на ове људе. То не значи да нећемо са њима уопште разговарати. Они ће престати да лудују па се некад смирити и онда ћемо видјети шта ће рећи - истакао је он.

Али готово је - од сада и заувијек не смије да се дозволи ситуација да неке критичне сфере живота наше државе, живота нашег народа зависе од инвестиција и технологија западних земаља.