latinica  ћирилица
05/06/2022 |  10:44 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Лавров: Запад покушава подстицати Сарајево да доноси одлуке без мишљења Српске (ВИДЕО)

Запад покушава нелегално да подстиче дјеловање Сарајева да доноси спољно-политичке одлуке без било каквог узимања у обзир мишљења Републике Српске и то је најгрубље кршење Дејтонског споразума, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске.
Интервју - Сергеј Лавров за РТРС - Фото: РТРС
Интервју - Сергеј Лавров за РТРСФото: РТРС

Он је навео да Запад не може ни да замисли да нека земља на Балкану може да буде независна, да неки политичар на Балкану може да буде независан, зато што је Запад навикао да користи "различите Кристијане Шмитове како би свима управљао и како би све уцјењивао и постављао ултиматуме".

- Запад жели да искористи Бошњаке да би одузео народима у БиХ идентитет и да претвори и Србе и Хрвате и Бошњаке у неко цивилно друштво, како они кажу. Ти је заправо захтјев да се забораве своји коријени, своја култура, своја традиција, искључиво из интереса да Запад постигне своје геополитичке циљеве на Балкану. И то је заиста злочиначка политика - рекао је Лавров.

Сергеј Лавров је изјавио да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик не ради ништа што није у складу са Дејтонским споразумом и да је скоро једини који се бори за Дејтон испред агресивног напада Запада на тај документ.

Лавров је истакао да је оно што се ради према Додику заиста јако узнемирујуће, зато што је он у суштини један од веома малог броја политичара који се реално бори за дејтонске принципе.

Навео је  примјер како је Запад лагао да неће да шири НАТО, да ће Мински споразум о Донбасу бити испуњен, да ће бити створена Заједница српских општина на Косову, а исто тако лаже да је привржен Дејтонском споразуму.

Заправо, каже, Запад ради све да би у оквиру тзв. реформе бирачког процеса натјерао Хрвате, да они прихвате да ће их, као и прије, у заједничким институцијама БиХ представљати Бошњаци или људи који су потпуно политички сагласни са Бошњацима.

Лавров је указао на наводну искључивост Запада и навику да стално лажу како би оправдали сопствено безакоње, као и да стварно постоји појам тзв. високог представника.

Он је подсјетио да је још 2006. године Управни одбор Савјета за имплементацију мировног споразума донио одлуку да је вријеме да се затвори "мала радња" и да се укине та функција високог представника.

- Али, уз помоћ различитих изговора, по правилу вјештачких, измишљених, тај процес се одуговлачио и када је истекао рок претходном високом представнику, ми смо рекли да је вријеме да се прелази на вишу политику поштовања према БиХ, ипак је она независна земља већ више деценија и још њоме управља неки именовани представник, који има приоритет над свим државним органима БиХ - рекао је Лавров.

Додао је да су западњаци одговорили да то не смије никако, а да је циљ да се цијела БиХ држи у напетости и да њу не пушта од себе, али је указао да има још оних, као што је Република Српске, која не жели да буде потчињена.

- Они желе да је потчине па су именовали Шмита из Њемачке уз најгрубље кршење процедуре, а то значи да Запад, као и прије, жели да манипулише БиХ због својих интереса и да од ње прави још једну базу за ширење НАТО на Балкану. Шмит нема никаквог легитимитета, али да не сумња у то да ће Запад покушати да створи још једно безакоње - наводи Лавров.