latinica  ћирилица
05/06/2022 |  15:08 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 30 година од формирања Србачке лаке пјешадијске бригаде

Изложбом ратних фотографија и докумената у Српцу је почело обиљежавање 30. годишњице формирања Србачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.
Прва србачка лака пјешадијска бригада - Фото: РТРС
Прва србачка лака пјешадијска бригадаФото: РТРС

На мјесту одакле је кренула на борбени пут обављено је постројавање и дочек ратне заставе бригаде у чијим редовима се борило 3.338 бораца, од чега је своје животе положило њих 66, а за десеторицом бораца још увијек се трага.

- На том ратном путу гдје год је бригада крочила, углавном је оставила утисак праве ратне јединице у коју су повјерење имали и локално становништво, садејствујуће јединице, а врло често добијали смо и посебне задатке од команданта 1. Крајишког корпуса када је то било потребно - рекао је на обиљежавању један од ратних команданата Србачке лаке пјешадијске бригаде Вићо Ковачевић.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, рекао је да су у тешком периоду страдања и Српчани поднијели жртве.

- Та страдања на Озренско-Возућском ратишту су била веома ружна и брутална. Знамо да се један број Српчана још увијек воде као нестали, а неки су обезглављени од стране одреда Ел муџахедин. Стога, само мали вид правде или статисфакције за породице жртава, али и све оне који су учествовали у борби, јесте осуђујућа пресуда Сакибу Махмуљину - истакао је Којић.

Бригада је прошла скоро сва ратишта у Републици Српској на којима су припадници снагом, знањем и борбеношћу одбранили Српски народ од непријатеља.